изкуство

Пет "вкусни" книги, които разказват за любов

Снимка: pixabay.com / 1627417

Всеки вкус, всеки цвят може да разкаже приказка… Ароматни думи, наредени в бурканчета с къдрави шапки на шарени полици, прозрачни шишенца с есенции, капки шоколадова магия в сребърна лъжичка, гъделичкаща езика, платнени вързопчета с подправки и изсушени букетчета с билки, тайни съставки, скрити в рецепти за щастие, разказващи за един вълшебен свят на ухания и любов-всичко това може да намерим във "Вкусните книги".

Ето няколко от тях:

"Джинджифилов кейк и стари писма", Рут Райшил

Пренася ни в Ню Йорк, изправяйки ни пред загадка, намерена сред старите писма. История за различни съдби, незарастнали рани и намерени пътища, овкусени с току-що приготвени палачинки с кленов сироп и магия.

Били Бреслин се мести от слънчева Калифорния в забързания Ню Йорк и започва работа като редактор в "Делишъс!" - най-известното кулинарно списание в цял свят. Надарена с небце, което разпознава всяка подправка, тя усъвършенства която и да е рецепта.

Един ден в тайна стаичка в библиотеката на списанието Били намира стари писма писани през Втората световна война от 12-годишната Лулу Суон до виртуозния нюйоркски готвач Джеймс Биърд. Впечатлена, Били решава да открие какво се е случило с момичето.

"Друг път отворих шишенце с индийско орехче, но се стреснах, когато то се разпиля и малките топченца се пръснаха по масата сред ароматен облак, ухаещ на нафталин. Как бе възможно нещо толкова нежно да има толкова остра миризма?"

Мисъл на деня