изкуство

Пет "вкусни" книги, които разказват за любов

Снимка: pixabay.com / 1627417

Всеки вкус, всеки цвят може да разкаже приказка… Ароматни думи, наредени в бурканчета с къдрави шапки на шарени полици, прозрачни шишенца с есенции, капки шоколадова магия в сребърна лъжичка, гъделичкаща езика, платнени вързопчета с подправки и изсушени букетчета с билки, тайни съставки, скрити в рецепти за щастие, разказващи за един вълшебен свят на ухания и любов-всичко това може да намерим във "Вкусните книги".

Ето няколко от тях:

"Бели трюфели през зимата", Никол Келби

Животът на Огюст Ескофие е вълнуваща поредица от прекрасни блюда, срещи с короновани особи и с известни личности от политиката и света на изкуството. Той е подвластен на две силни страсти – кулинарията и любовта. Сърцето му е изпълнено с любов към две напълно различни жени: известната актриса Сара Бернар и съпругата му Делфин Дафи, чиято ръка Ескофие печели на хазарт. Въпреки любовта между тях те дълги години живеят разделени. 

В последната година от живота си, докато пише своите мемоари, Екофие отново се връща при Делфин. Тя има едно единствено желание, което иска той да изпълни – да създаде блюдо на нейно име. Сложна задача, която Ескофие трябва да изпълни.

"Горе в стаята си Ескофие все още работеше. Ръцете му трепереха толкова силно, че дланите му, бюрото и маншетите на изрядно изгладената му риза бяха станали целите в мастилени петна. Той едва успяваше да си разчете написаното, но въпреки всичко пишеше бясно. "Това е много трудно ястие. Не позволявайте на привидно простите съставки да ви заблудят! Картофи. Краве масло. Сметана. Всяка съставка трябва да бъда съчетана с другата по конкретен начин, така, както препоръчва рецептата. Всеки избор, който направите, всяка стъпка, която промените, ще се отразят на способността ви да промените обикновеното в необикновено. Но трябва да бъдете храбри. Нямате право да се предавате. Това е блюдо на тихите чудеса. Трябва да вярвате в тях!"

Мисъл на деня