изкуство

Завладяващите акварели на Емма Бол

Емма Бол (Emma Ball) е млада художничка от Нотингармшир, която завладява с акварелите си, в които представя едни от най-живописните кътчета във Великобритания. Художничката не е позната в България, но картините й, изобразени върху серия пъзели, няма как да не бъдат забелязани от онези, които харесват да съзерцават пейзажите от различни точки на кралството.

Коя обаче е Емма Бол и защо си заслужава да се докоснем до нейното изкуство?

Емма проявява интерес към рисуването още от малка, впоследствие завършва университета в Нотингам, специалност Графичен дизайн. Тя обожава акварела и природата и ги съчетава отлично в изкуството си.

Бол рисува красиви пейзажи в Колнуол, Йоркшир, Лондон, Съсекс, Шотландия и отпечатва свои акварели върху най-различни сувенири - картички, опаковъчна хартия, падове, кухненски престилки, ръкавици и др.

През 2001 г. създава собствена компания за подобни продукти, рисувайки главно шаблони за саксии за растения, а 14 години по-късно разширява бизнеса си из цяла Великобритания със стотици артикули и над 1000 изображения за картички и подаръци.

Художничката работи известно време съвместно с The Children’s Society и се чувства истински щастлива от това, че помага на една благородна кауза. Тя илюстрира с благотворителна цел картички, тефтери и кърпи за чай. Днес нейната компания редовно прави дарения на по-малки организации, които защитават правата на животните.

В началото на февруари се срещнах с Емма Бол и успях да разбера повече за нейния свят.

- Емма, Вие наистина обичате морето? Какво Ви дава то?

- Обичам да рисувам картини, в които има вода - смятам, че водата е много успокояваща и също така вълнуваща, например когато видите буря, която идва. Мисля, че част от тази любов към морето идва от това, че живея в късче земя, заключено в Нотингамшир.

- Само човек, който обича страната си може да нарисува толкова красиви пейзажи. Какво за Вас е Великобритания?

- Великобритания е постоянен източник на вдъхновение за мен, обичам моята страна най-вече заради крайбрежните пейзажи. Трудно е да се каже точно какво е Обединеното кралство за мен, тъй като някои от нещата, които се случват ме натъжават. Харесва ми да съм част от ЕС - винаги е хубаво да бъда част от нещо по-голямо, така си мисля!

- Какво Ви вдъхновява - хора, природа, някаква история?

- Вдъхновяват ме много неща. Понякога е нещо, което съм чула или видяла, а понякога е нещо много малко!

- Има ли художник, на когото се възхищавате от цялото си сърце?

- Има много художници, които следвам и обичам, но от по-старите автори е Стенли Спенсър - особено серията за корабостроенето на Клайд. (Сър Стенли Спенсър е английски художник (1891 - 1959), известен с изображенията на библейски сцени).

- Какво Ви е нужно, за да рисувате, освен платно и бои? Може би музика или тишина?

- Акварелни бои, хартия и моливи и да слушам аудио книга, докато рисувам.

- Кое място на Земята искате да посетите? И защо?

- Всички места, където има интересна местна история! Шотландия и Корнуол са моите любими!

- Къде предпочитате да рисувате - у дома или сред природата?

- Предпочитам в моето студио.

- Какво още не сте нарисувала, но бихте искали?

- О, бих искала да нарисувам целия Канале Гранде в една картина, но няма толкова голямо парче хартия.

- Какво друго обичате да правите, освен да рисувате?

- Когато не рисувам, обичам да гледам моя футболен отбор - Notts County, също обичам да плета, обичам да правя неща, които имат много цветове, подобно на приказен остров. Обичам да се срещам с приятели за кафе, обичам и киното.

Повече от творчеството на Ема Бол можете да намерите на официалната й страница emmaball.co.uk.

Мисъл на деня