красота

Дигиталното стареене или синята светлина – невидимата заплаха за кожата

Снимка: Skeyndor

През лятото основният фокус в грижата за кожата е върху UV лъчите и вредното влияние при прекомерното излагане на слънце. Но има една друга "невидима заплаха", която често подценяваме, а именно синята светлина.

Какво представлява синята светлина

Синята светлина или HEVIS (Високоенергийна видима светлина) се излъчва от таблети, компютри, мобилни телефони и LED устройства. Тя представлява около 25% от видимата светлина.

Дължината на вълната е приблизително между 400 nm и 500 nm и е една от най-късите и най-високи на енергийно ниво. HEVIS е вид радиация, близка до ултравиолетовото лъчение (UV), но за разлика от нея прониква по-навътре в кожата и вреди на клетките в най-долния ѝ слой.

Как ни вреди синята светлина

В резултат на облъчването със синя светлина в кожата се образуват свободни радикали. Разрушават се клетъчните структури в дългосрочен план, за което вече съществува и конкретен термин - дигитално стареене.

Как можем да намалим вредното влияние на синята светлина

Стремежът към здраве, красота и неутрализиране на този вреден фактор в съвременния свят, е вдъхновението за създаването на иновативната линия Blue light technology на професионалната испанска козметика за лице и тяло Skeyndor.

В разработването на линията са вложени над 2 години научен труд и независими лабораторни изследвания в 4 държави, в партньорство с Hewlett Packard.

Skeyndor е удостоена през 2017-та с награда за иновативна компания от Каталунската търговска асоциация (CECOT). 

Как козметиката ни защитава от дигитално старене

Принципът на действие на козметичните продукти е директно блокиране на синята светлина от спектъра, чрез две групи фотозащити.

По този начин се неутрализират ефектите от дълготрайната хиперпигментацията, която е призната за един от най-неприятните и трудно за разрешаване козметични проблеми.

Натуралните съставки образуват антисин светлинен слой, който абсорбира вредната синя светлина и създава своеобразна бариера върху кожата.

Друго предимство на продуктите, които съдържат тази технология (крем, защитен лосион, сухо масло, протектор за лице, тяло и коса), е че съдържат пигменти, които коригират цвета на кожата.

Благодарение на леката си текстура могат да се използват както самостоятелно, така и в съчетание с други козметични продукти.

Съвети от специалистите

При ограничаване на излагането на синя светлина до 6 часа на ден и полагане на правилни мерки, осезаемо може да се намали появата на петна, бръчки, тъмни кръгове под очите и дехидратация.

Експертите препоръчват да се избягва употребата на мобилни устройва, поне час преди заспиване, защото синята светлина влияе негативно на хормона на съня – мелатонин и предизвиква хронична умора.

Сподели и спечели

Включете се в играта на фейсбук страницата ни и споделте своя опит в борбата с дигиталното стареене:

- Колко часа дневно сте изложени на вредното влияние на синя светлина, излъчвана от различни устройства?

- Как се грижите за кожата си, за да предотвратите дигиталното стареене?

- Какви проблеми срещате в грижата за кожата си през лятото?

- Бихте ли включили професионалната козметична грижа с бората с дигиталното стареене?

Може да спечелите една от следните награди:

Защитен крем с много висока защита SPF50+ Blue Light

Подходящ за предпазване на изключително деликатна кожа с висок риск от изгаряне. Продуктът има голям спектър на защита – UVB, UVA, HEVis и IR.

Защитен лосион SPF30 с Blue light технология

Флуид с SPF30 и широк спектър на защита – UVB, UVA, HEVis и IR. Продуктът е подходящ за всички типове кожа и възраст, има леко нанасяне и не оставя неприятен мазен слой. Подходящ за употреба за лице и тяло. Водоустойчив.

Сухо масло спрей протектор SPF 50

Протектор спрей с висока защита от слънце (SPF50), за защита на високорисковата и чувствителна на слънце кожа и коса. Много широк спектър UVB, UVA, IR и HEVis протектор.

Намалява щетите причинени от синята светлина HEVis, упражнявайки индиректен ефект на защита от HEVis синя светлина. Действа като специализиран антиоксидант. Препоръчва се за чувствителна на слънце кожа.

Мисъл на деня