красота

High Bio: Как да си направим маслен извлек от невен

Снимка: silviarita / Pixabay.com

Защо е добре да имате маслен извлек от невен в домашната си аптека?

Масленият извлек от невен помага при охлузвания, порязвания и по-леки наранявания на кожата. Златистата течност успокоява при ухапване от насекоми и се използва следоперативно за третиране на белези.

Невенът е ненадминат лечител при изгаряния (ако изгарянето е тежко, първо се консултирайте с лекар!). Може да се използва като масажно масло или дълбоко подхранваща терапия за суха кожа. Жабурене с маслото всяка сутрин се отразява много добре на устната кухина. 

По време на бременност е добра грижа за зоните, застрашени от поява на стрии. Ако не добавите етерични масла, то е подходящо и за периода на бременността, и за първите месеци живот с новороденото.

Когато бебето се роди неговата кожа може да се самоподдържа и без козметика. Но ако все пак решите да използвате такава при масажи или след баня, чистите масла са много добър избор. 

Масленият извлек с невен е нежна и безвредна грижа. При проблеми в областта на пелените комбинация между маслото и въздушни бани бързо успокоява и възстановява кожата.

Вижте как да си приготвите сами маслен извлек:

Начин на приготвяне:

Изсипете сухата билка в стъклен буркан и я залейте със зехтина (маслото, което сте избрали). Затворете добре буркана и оставете сместта да престои 20 дни.

Прецедете билката през тензух или пластмасова цедка и прелейте готовия маслен извлек в чист съд. Ако желате да има етерично масло - добавете го и затворете добре съда, в който ще съхранявате билката.

Снимка: silviarita / Pixabay.com

Мисъл на деня