3 причини да започнеш силови тренировки още днес

  • Сподели:
3 причини да започнеш силови тренировки още днес

1. Ще се сдобиеш по-лесно с тялото, за което мечтаеш

Независимо дали работиш за отслабване или мускулна маса, силовите тренировки трябва да присъстват в твоята фитнес програма. С тяхна помощ ще развиеш мускулатурата - ясно е защо тези, които работят за мускулна маса, трябва да тренират силово.

Но като метаболитно актина тъкан, изиксваща доста енергия от тялото за поддържане - мускулната маса ще забърза метаболизма ти и ще направи изгарянето на излишните мазнини още по-лесно. А това са чудесни новини и за тези, които работят за отслабване.

Освен това едва ли искаш просто да отслабнеш и да се отпуснеш – добре тренираното оформено тяло, което ще изваеш със силовите тренировки, определено е за предпочитане пред слабия, но отпуснат и безформен вид.

А ако отслабването е голямо, можеш дори да се сблъскаш с проблеми като увиснала кожа и стрии, с които е почти невъзможно да се справи човек. Но не и ако докато отслабваш, работиш за оформянето и развитието на мускулатурата си, която да заеме мястото на мазнините и да изпъне кожата, спестявайки й излишния стрес.

2. Ще извлечеш още по-добри резултати от хранителния си режим

Колкото и добър да е един хранителен режим, сам по себе си той не може да даде толкова добри резултати, колкото ако е в комбинация с редовни тренировки. Ако работиш за покачване на маса и просто се тъпчеш с калории, без да тренираш - ще качиш тегло, но за съжаление голяма част от него ще са мазнини, защото тялото няма къде да изразходи приетата енергия, освен да я натрупа като запас.

А и можеш да се сблъскаш със задържане на вода, заради увеличения прием на въглехидрати. Силовите тренировки ще предотвратят тези проблеми, защото ще впрегнат приетата енергия в работа и ще оформят тялото.

Ако пък спазваш диета за отслабване, имаш точно обратния проблем - трябва да приемаш ограничено количество калории - по-малко от тези, които гори. За да си сигурен, че отслабваш. А можеш да намалиш приетите калории само до едно определено ниво, преди да започнеш да гладуваш и да изпаднеш в немощ и летаргия.

За щастие - друг добър вариант е, вместо просто да намаляш калориите, които приемаш - да вземеш да увеличиш и тези, които гориш. Как, питаш се? - Ами със силови тренировки.

3. Ще си по-здрав и по-жизнен

Човешкото тяло е съвършено творение на природата. Когато го подлагаме на по-голямо натоварване, то се приспособява. Затова, когато тренираш във фитнеса, не само мускулите ти стават по-здрави, но и подсилваш костите си. Те стават по-плътни, за да издържат на по-голямото натоварване и масата, която трябва да носят.

А това намалява риска от остеопороза (заболяване на костите, при което масата им намалява). А и с напредването на възрастта, производството на колаген в тялото намалява драстично, допълнително отслабвайките костната система. Силовите тренировки ще помогнат за забавянето на този процес.

Друга положителна черта на силовото натоварване е, че стимулира метаболизъма да се раздвижи и освен, че започва да преработва хранителните вещества по-добре, тялото започва и по-добре да се пречиства от ненужните такива - изхвърляйки ги чрез потта и засилените отделитни процеси, които придружават тренировките и правилното хранене. Така че, освен всичко описано до тук, тренировките са и чудесен начин да осигуриш по-добра детоксикация на тялото си.

В заключение…

Както виждаш, силовите тренировки не са само за тези, които искат големи мускули. Напротив, те са подходящи за всеки, който иска здраво и атлетично тяло и по-качествен живот.

Достатъчно е отделиш поне по 40-50 минути за силови тренировки, 2-3 пъти в седмицата, за да усетиш положителния им ефект. А повярвай ми - той идва бързо. Ще видиш промяната още в първите няколко седмици и няма да искаш да погледнеш назад!