цветно

50 фотографии представят "Анна Каренина" на път

Снимка: Кирил Вълчев

50-тото представление на "Анна Каренина" в Театър "София" се отбеляза с изложба на 50 фотографии, които представят гостуването на спектакъла в Ясна Поляна в Русия, където е роден и твори авторът на романа Лев Николаевич Толстой.

През юли софийският театър открива Международния театрален фестивал "Толстой Уикенд", който се провежда за четвърти път в имението на писателя.

Автор на фотографиите е Кирил Вълчев. Това е втората му фотоизложба във фоайето на Театър "София" след "Децата на Сахел", която през 2012 г. показа глада на децата в страните на юг от Сахара в Африка.

Интересна е историята на изложбата. Фотографът споделя, че "несъзнателно снимките на трупата на Театър "София" в Ясна Поляна са уловили превръщането на един театрален спектакъл от дело на разума в изживяване на сърцето."

Той запечатва изживяванията на сцената и извън сцената в Ясна Поляна. Наблизо е къщата на писателя, в която все още се намира бюрото, на което той написва "Анна Каренина".

"А точно несъзнателното е в природата и на творчеството. Надявам се зрителят да види именно със сърцето си оправдание на дързостта ми да представя тези 50 фотографии от "Анна Каренина" на Театър "София" в Ясна Поляна на Толстой.

Защото – както разбираме от великата история в този роман, превъплътена на сцената от режисьора Николай Поляков – никой довод на разума не е толкова силен, колкото изживяването на сърцето", казва Кирил Вълчев.

Изложбата може да разгледате до 5 ноември в Театър "София". Представяме ви част от фотографиите:

Мисъл на деня