7 метода за подобряване на четенето

  • Сподели:
7 метода за подобряване на четенето

Учени и ентусиасти с години се опитват да подобрят процеса на четене, като намерят начини за неговото ускоряване или улесняване. Четенето обаче не е като обикновено вършене на механична работа. При него пътят е много по-важен от крайния резултат. Предлагаме ви 7 съвета, публикувани в huffingtonpost.com, за извличане на максималното тази толкова продуктивна дейност. Ето ги и тях:

1. Не четете в леглото преди сън. Всички обичаме да четем преди лягане. Удобно е и успокоява. Но бързо заспиваме и се будим няколко часа по-късно с разтворена книга върху лицето си. Ако искате да извлечете максималното от една книга, застанете в позиция за концентрация. На бюро или диван например, където ще се съсредоточите и няма да заспите след няколко минути.

2. Четете сами. Четенето не е групова дейност и не върви добре в комбинация с проверяване на имейли или профили в социални мрежи. Вземете книга и отидете в стая без телевизор и не взимайте дигиталните си устройства. Хората в наши дни са свикнали постоянно да проверяват своята поща и социални профили, но това отвлича от страниците и спира потока на мисълта.

3. Четете печатни книги, ако е възможно. Много проучвания показват, че четенето на хартия води до по-добро разбиране и запаметяване на текста. Важните четива е по-добре да се четат в печатен формат, докато четците са по-подходящи за четива, които са изцяло за удоволствие. Разбира се, по-важно е да четете, отколкото точно в какъв формат за книгите.

4. Подчертавайте. Подчертавайте фрази и изречения, които ви впечатляват. Този акт ви кара да прекарате повече време върху тях, да ги запаметите и в пълна степен да осъзнаете тяхното значение. Ако искате да бъдете първокласен читател, комбинирайте молива и книгата. Така можете да отворите произведението след 10 години и да видите какво точно ви е впечатлило у него.

5. Водете си бележки. Важно е не само посланието на автора, но и вашите собствени разсъждения. Бъдете активни, като си водите бележки. Така водите един своеобразен диалог с автора и възприемате съдържанието на творбата максимално.

6. Препрочитайте. Да, препрочитането изисква време. Но стимулирането на ума и мисленето имат много повече позитиви в сравнение със скоростното четене. Ако попаднете на книга, която ви впечатлява, отделете време, за да я препрочетете – веднага след завършване или след време. Така ще бъдете сигурни, че не сте изпуснали нищо важно.

7. Четете на глас. Четенето на глас ангажира силно паметта. Ако искате да запомните отделни пасажи, прочитайте ги на глас. Изследване, публикувано в psychologytoday.com, показва, че изговарянето на думи ни помага да ги запомним по-добре. Освен това, четенето на глас не ви позволява да прескачате пасажи – характерен навик на съвременния човек, придобит от работата с дигитални устройства.

Източник: Lira.bg