8 неща, които ни подарява фината, но мощна енергия на добротата

  • Сподели:
8 неща, които ни подарява фината, но мощна енергия на добротата

Всеки от нас поне веднъж в живота си е правил добро или е бил ощастливен от добротата на друг човек, но, уви, това качество е сред нещата, които бързо забравяме и често оставаме "слепи" за фината, но мощна енергия, наречена "доброта".

Най-голямото нещастие на съвременния човек е, че се отдалечава от собствената си индивидуалност, пише Гилбърт Рос в сайта soulhiker.com. И дава пример:

Забавно видео може да се разпространи в интернет за часове, но някое добро дело едва ли ще постигне такъв голям успех. И това ще се случва все по-често, защото сме се отчуждили от самите себе си.

Да сме добри не означава само да бъдем полезни за другите и да се отнасяме към тях с разбиране.

Добротата е духовен учебник, който, за съжаление, не използваме често, а дори да го правим, не е по най-разумния начин. Този "буквар" обаче стои скрит някъде в дълбините на съзнанието ни, готов да бъде прочетен и потенциалът му - да бъде разкрит по всяко време.

Какво може да направи добротата за живота ни?

1. Тя призовава силата на любовта.

2. Прави взаимоотношенията ни с другите по-силни и се чувстваме по-щастливи.

3. Освен, че ставаме състрадателни към другите, магията на добрите дела привлича съчувствието на другите към нас.

4. Правейки добро, ние съзряваме духовно.

5. Когато правим добро, се чувстваме добре, което, от своя страна, води до щастлив край на всяка ситуация.

6. Ако правим добро, ние също го и получаваме.

7. В живота ни има по-малко стрес.

8. Магията на добрите дела вдъхновява другите и те я разпространяват.

Добротата е продукт на нашата креативност, основава се на откритостта на сърцето и свободното съзнание. Да се държим мило с възрастната дама в автобуса или с касиерката в магазина е доброта, която произлиза от социалния навик и възпитанието, а не от нашата уникална и спонтанна вътрешна креативност.

Добрината, която произлиза от истинската ни същност, не е подчинена на личен интерес, нито е ограничена от социални очаквания; не изисква усилия и самодисциплина, за да се прояви. Тя идва чиста, от голямото ни сърце, което е освободено от всякакви очаквания и е отворено към другите. Тази доброта няма нищо общо с материалното състояние или постиженията ни.

Правейки добро със сърцето, а не с ума си, ние носим надежда и радост на другите, окуражаваме ги, мотивираме ги, споделяме и се раздаваме, без да се замисляме дали за нас ще има достатъчно.

Когато действаме безкористно, всичко, до което се докоснем, се превръща в магия и усещаме живота по друг, по-хубав начин. Затова нека правим повече добрини, всеки ден - без да броим и отчитаме това, без да очакваме каквото и да било в замяна. Само така може да получим това, което търсим.

Превод: Здравка Трайкова / Снимка: givingsound.com