9 важни истини за взаимоотношенията, които ще те накрат да се замислиш

  • Сподели:
9 важни истини за взаимоотношенията, които ще те накрат да се замислиш

Всеки ден срещаме нови хора и от всяка среща извличаме нещо важно за себе си. Някой ни изпитва, някой ни използва и поднася урок, друг ни помага да придобием нови умения, а някой ни прави по-добри и това е най-ценното.

1. В отношенията получавате това, което давате

Не разчитайте, че в отговор на капризите си, обвиненията и обидите, ще получите усмивки, прегръдки и признание в любов.

Ако искате разбиране, опитайте се сами вие да разбирате отсрещния. Всичко се връща – това е една проста формула, която работи от вечни времена.

2. Не трябва да се борите за място в живота на който и да е човек

Насила мил няма да станете! Много хора забравят тази проста и много мъдра истина. Никога не се опитвайте да извоювате за себе си пространство в живота на друг човек. В края на краищата, вие не можете да знаете със сигурност, дали той има нужда от това.

3. Всички хора се променят и това е нормално

Потребностите, мислите и дори убежденията на хората с времето се променят. Така че, ако някой ви казва, че сте се променили, не се обезкуражавайте и не търсете недостатъци в себе си. Може би тези промени, напротив, са във ваша полза.

Няма нищо страшно в това, че интересите ви се разминават с тези на най-близкия ви приятел, а общуването се проваля. По-добре е от време на време да си разменяте приятелски думи и да запазите топли спомени, отколкото да се опитвате да изтръгне от взаимоотношенията онова, което не е останало и да храните раздразнението вътре в себе си. Бъдете искрени.

4. Над отношенията трябва да се работи

Отношенията не се изграждат от само себе си. Те изискват активното участие на всички действащи страни. Искреност, взаимност и уважение – това са основите, без които всяка връзка се срива.

5. Трябва да умеете да прощавате

Мнозина вярват, че прошката е признак на слабост. Но изразът "прощавам ти" съвсем не означава "аз съм твърде мек човек, затова не мога да се обиждам и ти и за в бъдеще можеш да продължиш да ми проваляш живота, а аз няма да ти кажа нито дума".

Той означава: "Няма да позволя миналото да разваля нашето бъдеще и настояще, затова ти прощавам и забравям всички обиди."

6. Споровете са загуба на време

Колкото по-малко време прекарвате в спорове с хората, които ви дразнят, толкова повече време ще ви остава за общуване с хора, които обичате.

Ако спорът е възникнал между вас и близък човек, овладейте се. Не позволявайте на гнева да ви завладява, в противен случай може да произнесете думи, за които ще се срамувате до края на живота си.

Понякога стабилна връзка може да се съсипе само от една невнимателна дума.

7. Вие не можете да промените другия човек

Човек е в състояние да промени само себе си, но в никакъв случай някой друг. Затова трябва да се научите да възприемате близките и скъпите ви хора такива, каквито са.

Ако нещо коренно не ви устройва, бъдете честни и кажете за него направо. Може би този, когото обичате, ще поиска да се промени заради вас.

8. Отсъствието на някои хора в живота ви всъщност може да ви е само от полза

Не се страхувайте да променяте обкръжението си. Трябва да умеем да се отказваме в живота си от тези хора, които внасят в него дискомфорт.

Ако в последно време получавате от някой "добър" приятел само предателства и обиди, то трябва да престанете да се придържате към миналото и да прекъснете отношенията.

9. Ценете хората, които са близо до вас

Не забравяйте да казвате на близките си хора, че са ви ценни. Отделяйте им достатъчно внимание.

Може би отношенията ви някога ще приключат, но дори и ако нещо не трае вечно, това не означава, че не трябва да губите време за него.

Източник: evolife.bg