Антистрес техники

  • Сподели:
Антистрес техники

Ако в ежедневието си преживявате стрес, чувствате напрежение и се безпокоите за какво ли не, това може да отнеме от радостта ви и да понижи удовлетворението от живота. Също така понякога от тези състояния и емоции започват проблеми със здравето или с взаимоотношенията и работата.

Но ако се научите да управлявате тези състояния, да ги преобразувате в други - по-приятни и пълноценни, и да ги променяте по свое желание, ще сте крачка по-близо до мечтания от вас живот.

Ето две техники, които могат да ви бъдат полезни в това начинание:

Първата техника
Когато сте притеснени, тревожни или стресирани за момент спрете и потърсете някъде в тялото си най-спокойното място. На някой може да му звучи странно, но в 90% от случаите ще откриете такова – може да е съпътствано от хубаво усещане, приятна топлина и др. Когато го откриете, се опитайте да увеличите усещането. Представете си как то започва да се разпространява и да заема по-голяма част от вашето тяло.

Тази техника премества фокуса от едни усещания към други. А върху каквото се фокусираме, него уголемяване (раздуваме).

Втората техника
При нея целта е да се съсредоточите върху дишането си. Наблюдавайте как вдишвате и издишвате. Тази техника е известна на всички, но е ефективна и проста, изискваща само 1-2 минути, затова е важно периодично да си я припомняте. След често практикуване се изгражда навик, който позволява бързо да се балансирате и да запазите самообладание в много стресови ситуации.

Наблюдаването на дишането може да се използва успешно за управление на емоциите. Използващите тази техника стават по-осъзнати за процесите, които се случват в психиката и тялото им, по-често разбират, че емоциите и състоянията са сили, които успешно можете да използвате, а не са господар, на който се налага да робувате.

Двете техники са ефективни и могат да доведат до голям резултат. Правете ги с желание и изследователска нагласа. Продължителното им използване може да подобри връзката ви със себе си.

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог

Антистрес техники

Не позволявайте на стреса да понижи удовлетворението от живота. Снимка: startupist.com