цветно

Балканите в началото на XX век в уникални цветни снимки

През 1909 г. френският банкер и филантроп Албер Кан (Albert Kahn) се захваща с амбициозен проект, който цели заснемането на света с първата система за цветна фотография, открита от братя Люмиер.

Между 1911 и 1931 г. милионерът изпраща 50 групи от фотографи в над 52 страни по всички точки на Земята, включително в България и съседните й страни, които заснемат света на прага на Първата световната война и все по-напираща глобализация, която постепенно заличава границите между етноси, народи, култури... Така се ражда серията от уникални снимки, носеща името "Архивите на планетата".

Финансовото богатство на френския евреин оредява след краха на фондовата борса на "Уол стрийт" през 1929 г., но и до днес колекцията от 72 000 невероятни цветни фотографии и над 180 000 метра черно-бял лента буди интереса на изследователи, пътешественици, любители.

В момента всички изображения се съхраняват в музея "Албер Кан" - недалеч от Париж, в Булон. В този музей има и 66 аутохромни изображения от България, като 41 от тях са дигитализирани и могат да бъдат обработвани.

Да видим!

Снимки: albert-kahn.hauts-de-seine.net

Момичета, облечени в македонски носии, 1913 г.

Мисъл на деня