цветно

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Снимка: pixabay.com / falco

Намиращ се само на 400 километра от София, Белград е "скритата" туристическа перла на Европа, която ако посетите веднъж, не само ще се влюбите завинаги, но ще искате да се върнете отново, за да откриете още от "тайните местенца" на столицата на Сърбия. 

Белград е невероятен "миш-маш" от древна и превратна история, модерно настояще и обещаващо бъдеще, аристократична архитектура и уникално географско разположение около устието на река Сава, която се влиза във величествения Дунав, топло балканско гостоприемство и божествено вкусна скара, която може да изкуши дори и най-заклетите вегетарианци.

Белград е бляскава европейска столица, която е запазила самобитния си дух и атмосфера - почти изчезващо качество във все по-глобализиращия се свят. Дори да посетите Белград само за няколко часа, ще усетите, че многомилионният град е събрал най-хубавото от Сърбия. 

Белград е най-перфектното място за българския заклет пътешественик, защото той се чувства все едно е попаднал в приказно място, а в същото време е като у дома си, благодарение на близките езици, темперамент и манталитет на двата славянски народа. 

История

Плодородните и стратегически земи около устието на Сава и по протежението на Дунав са били заселени още от дълбока древност - преди повече от 7000 години.

Сингидунум e името на първото селище, намиращо се на територията на днешен Белград. Античният град е напълно унищожен при варварските нашествия.

В дългата си и превратна история Белград е разрушаван и построяван наново повече от 40 пъти, доказвайки, че по тези земи винаги са живели горди и упорити племена и народи, които никога не се предават. 

В многовековната история на столицата на Сърбия има голям български принос, за който малцина от нас знаят. А от това може да сме само горди!

След разрушаването на Сингидунум, сегашният град е възстановен по време на Първата българска държава под името Алба Булгарика. Българският княз Борис I (Борис-Михаил) издава и документ за основаването на града. 

Ярка българска следа има и в откъсването на Белград от пределите на Османската империя. През 1867 г. турският гарнизон напуска Белград, изгонен от участниците във Втората българска легия.

Белият град 

Името на сръбската столица идва от намиращите се наблизо бели скали, от които е построена и средновековната крепост. Първоначално хората го наричат "Белият град", ставайки постепенно по-краткото "Белград". 

Има и втора версия (легенда) за произход на наименованието, която отново е свързан с нашата родина. През Средновековието посоките на света са означавани с цвят. Западът се свърза с белия цвят. По това време градът е бил най-западната точка на българското царство, затова съвсем логично е наречен Белград. 

Кръстопът на история

Белград е пълен с история и култура. Ако нямате поне седмица в столицата на Сърбия, няма как да видите всичко, а и не е нужно! Нали пак трябва да се върнете в този темпераментен град.

Само музеите в Белград са над 30, но по-големи музей от Ташмайдан и Палилула няма! Без да бързате, разходете се в тези две забележителности.

Палилула е квартал на Белград, името си придобива по време на османското владичество. По онова време съществува забрана да се пуши в Белградската крепост (наричана Калемегдан) поради опасност от пожар и взрив от съхраняваните боеприпаси. Пушачите излизали да пушат извън крепостта. На мястото за пушене, наричано Палилула, възниква белградско предградие, което днес е централен квартал на града, пълен с история.

Ташмайдан (Ташмайдански парк) е парк в Белград, намиращ се в историческата югозападна част на квартал Палилула. Паркът е част от културно-архитектурния комплекс на Стари Белград.

Тук е мястото да споделим, че Белград се дели на три основи части: Стари Белград, Нови Белград и Земун. 

Шопинг мания 

Красив, модерен и младежки - това е Белград, който е и място, в което и най-претенциозните шопинг маниаци ще се чувстват като в рая. Търговският център на града е площад "Теразие" ("Везни"), около който са разположени няколко големи универсални магазина.

Ако обичате да пазарувате, няма как да подминете и улица "Кнеза Михаила" (Kneza Mihaila) - главната пешеходна улица на Белград, осеяна със скъпи дизайнерски бутици, кокетни кафенета и пекарни, шикозни и традиционни ресторанти. 

Дори да не сте шопинг маниак, задължително си купете поне една от характерните за Сърбия стоки - бродерии, дантели, кожени изделия, плетива, метални изделия, сервизи за турско кафе, сръбски (течен) шоколад, вегета, ракия...

Меката на скарата 

Около улица "Скадарска" се намира най-бохемският район на столицата на Сърбия, известен и с името "Белградският Монмартр". В миналото в този красив квартал са живели най-известните артисти на държавата - писатели, поети, художници, музиканти, актьори, а днес в него са разположени едни от най-добрите ресторанти в града. 

Ако обичате мръвката, то в Белград ще се почувствате като в меката на кулинарното изкуство от месо. Няма по-добра от Лесковашката скара (сръбската скара), приготвена задължително върху дървени въглища.

Освен традиционните кебапчета, кюфтета, плескавица, вешалица и гравче на тавче, тънките познавачи ще бъдат изкушени и от бавно печено агнешко, прочутите ребърца, пикантните разядки...

"Наздраве" ще си кажете с меката плодова ракия (крушова, дюлева, сливова), на която сърбите са ненадминати майстори. 

Вегетарианците също няма да останат разочаровани, защото в Белград има за всеки вкус по нещо.

Скарата може да пропуснете, но задължително отделете поне час, за да изпиете кафе в заведението "Три шешира" ("Три шапки"), основано през 1864 г. Тук по неподправен и самобитен начин ще усетите истинската атмосфера на Белград. 

Забавление до зори

Ако изброеното до тук не ви стига, ще добавим и факта, че в Белград има един от най-яките нощни заведения в Европа, в които ще може да купонясвате до зори. Зад този факт стои една стара традиция - през 1967 г. в сръбската столица отваря врати първата дискотека на Балканския полуостров.

Ресторанти със сръбска жива музика, дискотеки, джаз или ретро клубове, пиано барове, заведения с рок или алтернативна музика... Разнообразието при нощните заведения е толкова голямо, че и най-претенциозният меломан остава безмълвен. 

И в това отношения Белград крие изненади - по Дунав и Сава плават множество големи салове, функциониращи като ресторанти и кафенета през деня и като дискотеки и клубове през нощта. Белград никога не спи! 

Няма да сгрешим, ако кажем, че Белград е столицата на фестивалите - Летен фестивал BELEF, Белградски карнавал с лодки, Белградски джаз фестивал, Белградски бирен фест (най-големият бирен фестивал в Източна Европа) - това са само малка част от събитията, които всяка седмица се случват в сръбската столица. 

Нова година в Белград

Столицата на Сърбия е подходяща да се посети през всички сезони, но най-магическа, бляскава и гостоприемна е около новогодишните празници. Това е времето, в което Белград е световната столица на купона.

Ако искате да посрещнете 2019 г. по един незабравим, различен и темпераментен начин, разгледайте супер предложенията от Sun Travel.

Нова година Белград, хотел N 3*

Нова година Белград хотел CROWNE PLAZA 4*

Нова година Белград хотел HOLIDAY INN EXPRESS BELGRADE CITY 4*

Нова година Белград хотел MOSKVA 4*

Нова година БЕЛГРАД хотел METROPOL PALACE 5*

Белград е разположен при устието на река Сава, която се влива в Дунав. 

Снимка: pixabay.com / alexsrbija

Мисъл на деня