цветно

Десетдневна програма за възстановяване на мозъка

Снимка: pxhere.com

"Изисква се смелост да кажеш "да" на почивката и играта, в култура, в която изтощението се определя символ на висок статус", казва психологът Брене Браун.

А вие имате ли смелост да бъдете щастливи?

Кога беше последният път, когато мислите ви бяха ясни и се чувствахте отпочинали? Кога за последно усещахте емоциите си с всяка фибра на тялото си?

Много от нас търсят спасение от притискащия ги свят в нездравословната храна или внезапните покупки, но това е само симптом на проблема, не и решение.

Докторите Дейвид и Остин Пърлмътър смятат, че тревожността и депресията са резултат от почти постоянното взаимодействие с технологиите за мигновено удовлетворение, които манипулират и вероятно дори физически променят мозъка ни.

Облъчвани сме от реклами, които ни внушават, че задоволяването на потребностите на момента е пътят към щастието. И това послание се налага на подсъзнателно ниво.

Имаме все повече "неща" и все по-малко удовлетвореност

Купуваме повече, публикуваме повече, "по-харесвани" сме, но всъщност и по-самотни, и по-неразбрани, като всичко това води до препрограмиране на нашия мозък.

Според двамата автори по този начин се укрепват онези мозъчни пътища, които ни правят импулсивни, тревожни, изпълнени със страхове. Жадуваме за бързи решения, които обаче са краткосрочни.

Това препрограмиране ни кара да харчим времето и парите си за неща, които ни правят щастливи, но само за един миг. Ето защо ние сме постоянно неудовлетворени.

Десетдневна програма за възстановяване

Двамата автори предлагат десетдневна програма за възстановяване, с която да върнете мозъка си към най-доброто му състояние. Вижте я в галерията:

Ден 1: Дигитална детоксикация

Идеята не е да изключите технологиите напълно от живота си, а да преразгледате използването на цифровите устройства.

Из "Презареждане на мозъка" на издателство "Изток-Запад"

Мисъл на деня