Дийпак Чопра: Упражнение в любов

  • Сподели:
Дийпак Чопра: Упражнение в любов

След "За любовта няма невъзможни неща" ви предлагаме едно практическо "любовно упражнение" от Дийпак Чопра.

Не можем да докажем на човек, който никога не се е влюбвал, че съществува подобно изживяване. Думите нямат силата да пробудят страстна романтична любов, точно както ароматът на розата не може да се вдъхне, с каквито и прекрасни думи да го описвате.

А колко ли по-невероятно изглежда любовта, обещана от единението с духа?

Вижте следния списък от неща, които любовта може да направи.

Целта на любовта е да лекува.

Целта на любовта е да обновява.

Целта на любовта е да ни дава усещане за безопасност.

Целта на любовта е да ни вдъхва сила.

Целта на любовта е да ни прави уверени и да премахва съмненията.

Целта на любовта е да прогони всеки страх.

Целта на любовта е да разбули безсмъртието.

Целта на любовта е да носи покой.

Целта на любовта е да хармонизира различията.

Целта на любовта е да ни приближи до Бога.

Дори този списък да ви се струва нереалистичен или прекалено раздут, бих искал да се договорите с любовта – договор с душата, – че всяко едно или всички тези неща ще станат истина за вас.

Вземете лист хартия и напишете какво искате от любовта.

Ако желанието ви е искрено, ако е в съзвучие със същността ви, тя ще отвърне. Нека списъкът с желанията ви бъде възможно най-пълен и конкретен.

Предлагам да напишете всяко от твърденията за мощта на любовта, а до него онова, което искате в конкретния случай. Например:

Целта на любовта е да лекува.

Искам да се излекувам от гнева си спрямо моя баща. Искам да излекувам мъката си, че не съм могъл да дам на децата си любов, когато са имали нужда от нея. Искам да излекувам болката си от загубата на приятеля X.

Целта на любовта е да обновява.

Искам да обновя ентусиазма в работата си. Искам да вдъхна нов живот на сексуалните ми желания към съпругата ми. Искам отново да усещам, че съм млад.

Целта на любовта е да ни дава усещане за безопасност.

Искам да се чувствам в безопасност с други хора. Искам да не се страхувам, когато излизам за сутрешния си крос. Искам да не се безпокоя, в случай че X. ме отхвърли, ако ѝ кажа, че я обичам.

Целта на любовта е да ни вдъхва сила.

Искам любовта ми да е силна. Искам да използвам цялата си сила с любов. Искам да изразявам любовта, когато я изпитвам, и да не се поддавам на низки емоции като страх и гняв.

Когато детайлизирате всичко, което искате – и не се бойте да искате прекалено много, – договорът е сключен. Оставете листа настрана на сигурно място. Обявили сте пред душата си какво искате и сега е ред на любовта да отвърне.

Любовта е интелигентна, тя знае; тя ви познава по-добре, отколкото вие познавате себе си. Ето защо тя има силата да изпълни своята част от договора. Бъдете спокойни и през следващите няколко месеца очаквайте.

Не ангажирайте мисълта си непрекъснато със списъка и не се опитвайте да го осъществите. Не е необходимо да правите нищо друго, освен:

Да действате, когато изпитвате любов.

Да разкриете сърцето си.

Да бъдете искрени.

Да бъдете открити.

Само така ще влезете в крачка с любовта.

След няколко месеца извадете списъка си и го прочетете.

Каква част от него се е осъществила? Твърдя, че ще се удивите от стореното от любовта – мнозина се удивяват – и със сигурност ще се изненадате.

Всъщност едно от най-трудните неща, които човек прави, е да поиска любов и рискувайки първо в сърцето си, ще отвори врата, която повече няма да се затвори.

Из "Пътеката към любовта", издателство "Бард"