Елин Пелин: 15 вечни цитата

  • Сподели:
Елин Пелин: 15 вечни цитата

Елин Пелин е безспорно е един от гениалните разказвачи в българската литература, един от най-големите художници на българското село. Неговите "Напаст божия", "Ветрената мелница", "На оня свят", "Гост", "Андрешко", "Пролетна измама", сборникът с разкази "Под манастирската лоза" са любими на поколения.

HighViewArt.com подбра своите любими 15 цитата от големия Елин Пелин.

1. "Съдбата е такава – за едни майка, за други мащеха..."

2. "Живеем като червеите в дървото, всеки гризе и си прави път според силите си."

3. "Най-хубаво е да не казваш нищо излишно. Важното е да знаеш какво да кажеш, да имаш златна мярка."

4. "Ако го нямаше злото, никой нямаше да знае що е добро."

5. "Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова… да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек."

6. "Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта."

7. "То целият свят е болен, синко... Едни от това, други от онова... Няма здрав човек на света... Гледаш, тялото желязно, а душата - гнилa..."

8. "Ще се оправят работите. Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце."

9. "Възможностите съществуват, за да се възползваме от тях."

10. "Писателят се ражда с прочетените книжки."

11. "Една чиста истина прави живота спокоен, една хубава лъжа го прави приятен."

12. "Настоещето винаги е било море от чувства, по което се клатушкат хорските души, несигурни в своя път. Техните сълзи, техните вопли, радости, стремления, измами и дъшевни тържества, техните мисли и опити падат като скъпоценни бисери в бездние на това море. И когато те се оттече в далечното минало, хората намират на дъното му утаени всичките попаднали съкровища и черпят мъдрост."

13. "Това, дето ми е на главата, мога да сваля, но това, дето ми е в сърцето, не мога да извадя."

14. "Ей, хора, тая беда за вас е малко! Чумата, чумата ви се пада! Потънахте в грехове до шия, продадохте душите си на дявола, забравихте пост и пречест, пропихте се и разгневихте бога… Сега сърбайте каквото сте дробили! Думах ви да подновим параклиса под село - не искате! Теглете сега!"

15. "Книгите са като хората - казваше той, - когато остареят, стават мъдри."

Елин Пелин: 15 вечни цитата

Елин Пелин (Димитър Иванов Стоянов) e роден на 18 юли 1877 г. в с.Байлово, починал на 3 декември 1949 г. в София. Централно място в творчеството на майстора на късия разказ заема описанието на българското село, това е и причината да го наричат "певец на българското село". Произведенията му са популярни и в чужбина, преведени са на повече от 40 езика.