цветно

Как да нормализираш метаболизма си след изтощителна диета?

Снимка: pxhere.com

За съжаление, дългите, крайно-ограничаващи и нездравословни диети са и най-широко разпространените в интернет пространството, а и не само…Много начинаещи, които са решили да влязат във форма и да стопят излишните килограми, попадат първо на тях.

Аз също съм минал по този път, а съм сигурен, че и много от хората, които четат тази статия, ще намерят себе си в редовете й…

С тези диети колкото и да сваляме калорийния прием, мазнините сякаш не се топят така, както би трябвало при толкова малко приети калории, а процесът дори изглежда, че се забавя и спира в даден момент.

Или пък сваляме набързо няколко килограма, но след като спрем с диетата – бързо ги връщаме обратно. И така порочният кръг се завърта отново.

Незадоволителните и краткотрайни резултати от тези крайни диети се дължат на изтощението на тялото и забавянето на метаболизма, заради прекомерните ограничения.

А когато ниският калориен прием е комбиниран и с неподходяща тренировъчна програма, която допълнително изтощава тялото, то изгаря още повече калории и прави дефицита огромен - проблемите стават сериозни!

Е, време е за решение! В тази статия ще намериш обяснение как точно крайните нискокалорични диети вредят на метаболизма и как да поправиш негативните последствия от това, за да можеш да продължиш успешно напред към целта си.

За да намерим решение обаче, първо трябва да се запознаем с проблема:

Как вреди на метаболизма нездравословната диета?

Твърде често дългите периоди на прекомерно ограничение на храната, в комбинация с претрениране, изтощават метаболизма и го забавят. Повечето начинаещи започват с идеята, че диетата се базира изцяло на простото правило – яж по-малко, гори повече.

И щом е така – всичко е наред. За съжаление този начин на мислене е твърде далече от истината.

Но начинаещият все още не го знае – несъзнателно забавяйки метаболизма си, което води до забавяне и на резултатите – той започне да приема все по-малко и по-малко калории, а в същото време – увеличава времето, прекарано в тренировки, с надеждата да ускори процеса.

И въпреки всичко – кантарът все по-често се запъва на една и съща цифра и резултатите замират…

Това, което в действителност се случва, са резки и неблагоприятни промени на хормоналните нива в тялото. С намаляването на приетата енергия (калории), нивата на някои хормони в тялото (Т3, Т4, лептин) започват да намаляват, с цел постигане на хомеостаза (стабилна среда).

В същото време, поради липса на достатъчно енергия, тялото се обръща към един от най-удобните си източници за нея – мускулната тъкан. Започва нейното разграждане, а това води до още по-забавен, затормозен метаболизъм.

Снимки: pxhere.com

Мисъл на деня