Как да поемем контрол над живота си

  • Сподели:
Как да поемем контрол над живота си

На двадесет и една години без пукната пара и по средата на една много студена зима Браян Трейси живеел в малък едностаен апартамент. По цял ден работил като строител в жестокия студ и понеже вечер не можел да си позволи да отиде някъде, където да е топло и уютно, имал предостатъчно време да размишлява у дома, да размишлява за живота си.

Една вечер както обикновено  седял край масичката в кухнята и изведнъж  получил просветление, което променило изцяло живота му. Осъзнал, че всичко случващо му се, зависело изцяло от него самия и от никой друг.  Никой не се готвел да му помогне, нито пък бил длъжен да го прави. На хиляди мили от родния си дом без никакво намерение да се връща там.

В този съдбоносен момент Браян Трейси ясно разбира, че промените трябва да започнат от  самия него. Той осъзнава, че докато си остава същият, нищо около него няма да се промени. Разбира, че той e отговорен за ставащото в собствения си живот.

И това е моментът на неговото голямо откритие.

"Все още си спомням този едновременно завладяващ и страшен момент – приличаше на първи скок с парашут. Ето ме изправен на ръба на живота. И решавам да скоча. В този миг взех решението да поема отговорността за своя живот.

По-късно разбрах, че когато поемаме пълна отговорност за живота си, правим гигантска крачка от детството към зрелия живот. За съжаление повечето хора никога не преминават тази граница.

Срещал съм безброй и четиридесет, и петдесет годишни мъже и жени, които продължават да хленчат поради стари неудачи и да обвиняват за проблемите си други хора и обстоятелствата.

Или пък все още са ядосани на своите родители за това, което те са направили или не са направили за тях преди двадесет, тридесет, че дори и четиридесет години. Такива хора са в капана на миналото си и не могат да се освободят от него", казва Браян Трейси.

Това са няколко основни принципа, чрез които да поемем контрол над собствения си живот, според Брян Трейси:

Най-лошите ви врагове

Най-лошите врагове на успеха и щастието ви са негативните емоции от всякакъв вид. Именно те не ви позволяват да вървите напред, отнемат силите ви и ви лишават от радостите на живота. Тези емоции откак свят светува са нанесли повече вреди на хората от всичките бедствия в историята на човечеството.

Една от най-важните ви цели, ако искате да бъдете истински щастливи, е да се освободите от отрицателните мисли и чувства  и за щастие, това е възможно, стига да се научите как да го направите.

Негативните емоции: страх, самосъжаление, завист, ревност, чувство за малоценност и особено гняв, обикновено се пораждат от четири причини. Веднага щом освободите мисленето си от тези причини, вие незабавно се избавяте и от отрицателните емоции, като тяхното място в съзнанието ви заемат позитивните чувства: любов, мир, радост и ентусиазъм. Целият ви живот се променя към по-добро само за няколко минути и дори за секунди:

1 причина: Спрете да се оправдавате

Така ще живеете с отрицателно светоусещане дотогава, докато не престанете да се оправдавате пред себе си и пред другите, че имате право да сте ядосан или изнервен по някаква причина.

Ето защо, раздразнителните и злобни хора непрекъснато търсят повод за недоволство. Обаче, ако престанете да оправдавате негативизма си, ще престанете да се озлобявате.

Например, уволняват някого поради неблагоприятни промени в икономиката и спад в продажбите на компанията. Този човек е разгневен на шефа си и оправдава своя гняв, измисляйки всевъзможни причини, според които уволнението му е несправедливо. Той може да изпадне в толкова афектирано състояние, че да заведе дело или да се опита да си разчисти сметките, независимо по какъв начин.

И докато продължава да търси оправдание за негативните си чувства към шефа и компанията, тези чувства ще контролират поведението му и ще го лишават от спокойствие.

А в действителност, това, което трябва да направи този човек, е да си каже: "Е, добре де, уволниха ме. В това няма нищо лично, може да се случи на всекиго. Постоянно уволняват хора. Мисля, че е по-добре да се заема с търсене на нова работа."

В този момент негативните му емоции ще изчезнат яко дим. Човекът ще се успокои, мислите му ще се избистрят и той ще се концентрира върху целта си и върху действията, които трябва да предприеме, за да възвърне статуса си. Щом престане да се оправдава, той ще се превърне в по-положителна и ефективна личност.

2 причина: Спрете да философствате и да си търсите извинения

Философстването е отрицателна емоция, чрез която се опитвате да дадете "социално-приемливо обяснение на социално-неприемливо действие." Когато философствате, вие търсите оправдание за някаква своя постъпка, от която се чувствате неудобно или дори се срамувате. Тогава измисляте обяснение, представяйки я в по-благоприятна светлина, макар и да съзнавате, че сте вземали активно участие в случващото се.

Често ви се налага да прибягвате до всевъзможни увъртания и умозаключения, за да докажете правотата си и това, че поведението ви е било съвсем приемливо и допустимо. Подобна практика поддържа живи негативните ви емоции.

Умуването и оправдаването изискват да прехвърлите вината за собствените си неудачи на някого или на нещо. Поставяте се в ролята на жертвата и охарактеризирате този някой като враг, насилник, като "лошия".

3 причина: Поставете се над мнението на другите за вас

Болезнената чувствителност към мнението на другите за вас е истински враг. За някои хора цялостната им самооценка зависи от това как и за какво околните разговорят с тях и с какво око гледат на личността им. Те не могат да определят собствената си стойност и се осланят на чуждите мнения.

Ако по някаква реална или въображаема причина те са отрицателни, "жертвите" веднага се изпълват с гняв, получават чувство за малоценност, изпадат в самосъжаление и отчаяние, дори в депресия. Това обяснява твърдението на психолозите, че почти всичко, което вършим, е за да спечелим или поне да не загубим уважението на другите.

Най-добрата противоотрова е личната отговорност

За вас противоотровата за всички негативни емоции е поемането на пълната отговорност за положението ви. Не е възможно да произнесете "аз съм отговорен за всичко това!" и все още да се чувствате ядосан. Самият акт на поемане на отговорността светкавично ви избавя от всевъзможните неприятни чувства и усещания.

Само си представете! Можете да се освободите от отрицателните емоции и да започнете да направлявате живота си, само като кажете „аз съм отговорен!”. Само по този начин ще постигнете свобода на действията си, за да можете да започнете да си поставяте цели и да ги достигате във всяка област на своя живот.

Само, когато сте свободни мисловно и емоционално, можете да започнете да канализирате енергията и ентусиазма си и да вървите напред. Без да се поеме пълна лична отговорност, не е възможен прогрес.

От друга страна, веднъж поели пълна отговорност за действията си, ще можете да преодолеете всевъзможните прегради пред себе си и да правите каквото си искате, както и да бъдете, когото си искате.

4 причина: Престанете да обвинявате другите

Отсега нататък се откажете да обвинявате другите за каквото и да било в миналото, настоящето и бъдещето. Елинор Рузвелт казва, че "никой не може да ви направи нещастен без вашето съгласие." Комедиантът Бъди Хакет пък заявява: "Никога не се озлобявам. Докато вие се сърдите, онези на които се сърдите, танцуват и се веселят."

Още отсега се откажете да си измисляте извинения или да търсите оправдания за поведението си. Ако направите грешка, просто кажете „съжалявам!” и се заемете с това да оправите ситуацията. Всеки път, когато обвинявате някого за собствените си грешки, се обезсилвате и губите увереност, чувствайки в същото време как ви изпълва злост и раздразнение. Окончателно се откажете да правите това.

Контролирайте емоциите си

За да може умът ви да е настроен положително, престанете да критикувате, да се оплаквате или да осъждате другите за всичко. Всеки път, когато правите това, вие отново и отново давате свобода на отрицателните емоции, злобата и гнева, нанасяйки си още по-голяма вреда.

Всъщност вие самият страдате. Вашата отрицателна реакция не засяга околните по никакъв начин. Когато се гневите на някого, вие му давате възможност да контролира емоциите ви, а често и цялостното качество на вашия живот. Та това е толкова глупаво!

Гари Зукав пише в книгата си "Гнездото на душата": "Положителните емоции дават сила, а отрицателните обезсилват".

Положителните емоции на радост, любов и ентусиазъм ви позволяват да се чувствате по-силен и по-уверен. Отрицателните емоции като гняв, обида или желание да обвинявате само ви обезсилват, настройват ви да бъдете враждебни, раздразнителни и въобще неприятни при общуване.

Щом решите да поемете пълната отговорност за себе си, за вашето положение и за всичко, което става с вас, ще можете да се обърнете уверено към работата си и към въпросите, свързани с вашия живот. Вие ще станете "господар на съдбата си, шеф на собствената си душа."

Най-добрите 3%!

Преди няколко години в Ню Йорк се проведе едно изследване, при което изследователите откриха, че хората от категорията на най-добрите „три процента” във всяка област имат специално поведение, което ги отделя от другите средностатистически служители или работници в тяхната сфера. Тези хора от "трите процента" считат, че са се самоназначили и работят за себе си, независимо от това кой им плаща заплатите.

Те се смятат за отговорни за своите компании и фирми, сякаш лично ги притежават. Именно такъв подход трябва да придобиете и вие. От този момент нататък гледайте на себе си като на президент на фирма за ваши собствени услуги.

Считайте, че работите за себе си и че носите отговорност за всеки отрязък от своя живот и кариера. Постоянно си напомняйте, че сте там, където сте, и сте това, което сте, в резултат на онова, което сте направили или не сте направили. Вие всъщност сте действителният архитект на собствената си съдба.

Вие избирате и вие решавате

Досега сте решавали всичко за своя живот сам, като сте правили избор, вземали сте дадено решение или не сте го вземали. Ако има нещо неудачно в живота ви, вие сте си виновни за това. Ако нещо ви гнети или ви причинява неудобства, от вас зависи дали ще вземете съответните мерки, за да промените ситуацията.

Като президент на "персоналната" си фирма вие сте напълно отговорен за всичките си постъпки и действия, както и за техните резултати. Вие сте там, където сте, защото лично сте взели решение да се озовете там. Казано с други думи, днес печелите точно толкова, колкото сте решили да печелите – нито повече, нито по-малко.

Ако сегашният ви доход не ви задоволява, вземете решение да го увеличите. Поставете си това за цел, направете си план и пристъпете към адекватни действия. Като господар и творец на своята съдба и живот вие сте свободни да вземете едно или друго решение.

Изработете си собствена стратегия

Както президентът на една компания е отговорен за стратегията и дейността й, така и вие сте отговорен за стратегическото планиране на собствения си живот и кариера, както и за общата стратегия – определянето на целите, изграждането на плановете, разработката на оценъчната система и постигането на резултатите.

Върху вас лежи отговорността за постигането на определена ефективност, за качеството и количеството на изпълнената работа, както и за плановите показатели.

Вие сте също така отговорен за пазарната стратегия, за себестимулирането си, за самоусъвършенстването си, за създаването на собствения си имидж, така че да имате възможност да се продавате на най-висока цена в рамките на конкуренцията на пазара на труда във вашата професионална сфера.

Вие отговаряте за финансовата стратегия – да решите точно колко от вашите услуги искате да продадете, колко искате да спечелите, колко бързо искате да расте приходът ви всяка година, колко искате да спестявате и да инвестирате и колко искате да струвате, когато се пенсионирате. Цифрите зависят изцяло от вас.

Вие отговаряте за човешкия фактор и служебните и личните си взаимоотношения.

Нов избор, нови решения

Изборът ви на спътник в живота и на приятели е свързан с успеха и щастието много повече, отколкото, което и да е друго ваше решение. Ако не сте удовлетворен от сегашния си избор в това отношение, само от вас зависи да направите стъпки за подобрение на положението или за радикална промяна.

И най-накрая, също както един президент на фирма, вие сте този, който носи отговорност за личното си обучение и повишение на професионализма си. От вас зависи да определите таланта, вещината, способностите и основните компетенции, от които ще се нуждаете, за да печелите необходимите ви пари през месеците и годините, стоящи пред вас.

Затова на вашата съвест лежи отговорността да направите нужните вложения и да отделите време за обучение и усъвършенствуване на уменията си. Никой няма да го направи вместо вас. Истината е, че това не интересува никого толкова, колкото вас.

Поемете кормилото на собствения си живот

От този момент нататък се виждайте като господар на собствената си съдба, като човек, който напълно ръководи живота си. Гледайте на себе си като на президент на еднолична фирма, като на волева, независима и целеустремена личност.

Откажете се от хленченията и вайканията за неща от миналото, които не можете да промените. По-добре обърнете поглед към бъдещето и мислете за това, което искате да бъдете и къде искате да отидете. Самият този мисловен акт ще ви направи позитивно ориентирани и целенасочени.

Определете центъра си на контрол

В продължение на около петдесет години изследванията на психолозите са установили, че това е определящият фактор за степента на удовлетвореност от живота. Ето защо, хората с вътрешен център на контрол чувстват, че напълно контролират живота си.

Те се чувстват силни, уверени, могъщи, способни да правят изводи от грешките си. Обикновено такива хора са оптимисти и мислят положително. Имат висока самооценка и съзнават, че дирижират съдбата си.

От друга страна, хората с външен център на контрол живеят с чувството, че са подложени на влиянието на външни фактори: например шефът им, неплатените сметките, бракът им, проблемите през детството им, както и тяхното настоящо положение.

Това е съпътствано от такива личностни черти като неувереност в собствените сили, неуравновесеност, стремеж към отлагане реализацията на своите намерения за неопределен срок, тревожност, подозрителност, конформизъм и агресивност.

Съществува пряка връзка между степента на отговорност, която поемате, и степента на контрол, който осъзнавате, че притежавате. Колкото повече си казвате: "аз съм отговорен!", толкова повече развивате вътрешния си център на контрол и започвате да се чувствате по-силни и уверени.

Златният триъгълник

Има също и пряка връзка между отговорност и щастие. Колкото повече поемате отговорност, толкова по-щастлив се чувствате. Трите фактора -отговорност, контрол и щастие – вървят ръка за ръка.

Колкото повече отговорност поемате, толкова повече чувствате, че притежавате воля за контрол. А колкото повече чувствате, че притежавате такава воля, толкова по-щастлив и уверен ставате.

Когато се чувствате позитивно настроен и осъзнавате, че контролирате живота си, си поставяте и по-големи и предизвикателни цели. Разбирате, че сте надарен с хъс и с решимост да ги постигнете. Чувствате се така, сякаш държите живота си в своите ръце и можете да правите с него каквото си искате.

Всичко е във вашите ръце

Стартовата точка на поставянето на целите е моментът на осъзнаване на вашия неизчерпаем потенциал да бъдете, да правите и да имате всичко, което пожелаете.

Необходимо е само да желаете победата си толкова силно, че да я постигнете. Вторият етап на поставянето на целите следва, когато поемете пълната отговорност за живота си и за всичко, което ви се случва и ще ви се случва, без да обвинявате другите или да търсите оправдания.

Когато тези две концепции присъстват в ума ви достатъчно ясно, т.е., когато ви стане ясно, че имате неограничен потенциал и че ще бъдете изцяло отговорен, вече ще бъдете готови и да преминете към следващия етап. А той се състои в проектирането на идеалното бъдеще.

Автор: Брайън Трейси - световноизвестен мотивационен експерт, един от най-популярните професионални лектори в целия свят, автор на множество книги, посветени на мотивацията и личностното израстване. Той е един от топконсултантите на бизнеса в САЩ, работи с повече от 500 различни компании.

Източник: change-life.eu / Снимка: bishopwalsh.net