цветно

Как да понижим лошия холестерол – 4 стъпки към успеха

Снимка: Belova59 / Pixabay.com

Темата за холестерола и сърдечното здраве не е от най-лесните за обяснение и разбиране, но едно е сигурно – понижаването на лошия холестерол е нещо хубаво!

Всъщност, добре е човек да се стреми към поддържане на ниски нива на холестерола като цяло, но това понижение трябва да се дължи предимно на ниските стойности на лошия LDL холестерол.

Как можем да си помогнем в това начинание? В статията ще ви представим четири стъпки с доказан положителен ефект:

• Подобряване на физическата активност;
Избягване на цигарите и тютюневия дим;
• Отслабване и/или поддържане на здравословно тегло;
Здравословно хранене;

Не звучи като нещо сензационно, нали? Всеки може да предположи, че това би повлияло добре не само на холестеролните нива в тялото, но и на здравето като цяло.
Но в тази статия ще обясня как влияят тези четири навика конкретно върху холестерола и защо е добре да ги изградим.

Представената информация се опира на научните изследвания по темата. Но ще опитам да обясня нещата простичко, кратко и ясно, за да те убедя, че ако имаш проблеми с холестерола, си заслужава да опиташ!

1. Подобри физическата си активност

Слагам тренировките (и не само тях, а физическата активност като цяло) на първо място в нашия списък, защото това е най-бързият и лесен начин да се понижат нивата както на общия, така и на LDL холестерола.

Това, разбира се, не е единственото предимство на упражненията. Редовната физическа активност и движение доказано понижават риска от смърт в следствие на редица заболявания и нездравословни състояния, включително тези, свързани със сърдечносъдовата система.

Снимка: StockSnap / Pixabay.com

Мисъл на деня