Как да поправим нефункциониращи модели в живота си?

  • Сподели:
Как да поправим нефункциониращи модели в живота си?

Всички в живота си имаме склонност да повтаряме едни и същи модели в продължение на години. Целият ни свят е изграден на базата на модели. Модели на поведение, модели на реакции и справяне с трудностите, модели, на основата на които изграждаме цялата си реалност.

Модели, които сме създали от влиянието на различни фактори - семейство, среда на развитие, обкръжение и избори. Някои работят за нас, но други не. Как разбираме и променяме това?

Кога разбираме, че един модел не е функциониращ?

Много от събитията, които ни се случват се повтарят отново и отново. Това може да се случва в дълъг период от време, но накрая винаги се озоваваме в ситуация на задъдена улица и си казваме: "Отново ли?". Тези моменти говорят нещо, говорят, че сме попаднали в една цикличност, от която излизане няма, ако не променим нещо в себе си и начина, по който реагираме. Ако говорим за съдба, съдбата има участие дотолкова, че ни дава шанс за промяна и възможност да превърнем минуса в плюс. Тя се явява като наш учител, от който не трябва да бягаме, на който не трябва да се сърдим, а пред който трябва да се смирим. Да се огледаме и да видим накъде ни сочи, а именно да обърнем поглед към себе си.

Как да започнем да разрешаваме проблема?

Когато осъзнаем, че има неработещ модел в нашето поведение, първото нещо, което трябва да направим е да изясним причините, за това. За някои хора това звучи като намиране на оправдание, зад което да се скрием, но не е така. За да не работи нещо, първо трябва да открием причината. Да обърнем поглед към процеса и да си го разясним, да го анализираме, да го разберем. Причините са важни. За да поправим нещо първо трябва да видим къде е проблемът, нали? За да можем да го отстраним. Понякога обаче не е толкова лесно да излезем от ролята си на преживяващи и да видим ситуацията мащабно, но можем да направим ретроспекция на събитията досега и да си изведем изводи, защо всеки път дадена ситуация в живота ни се развива по един и същи неблагоприятен начин. Винаги ще има нещо в нашите действия, което се повтаря. Трябва да го намерим.

Поглед в дълбочина

Необходимо е да си дадем достатъчно време, за да постигнем максимума от процеса на поправяне на нефункциониращи модели. Съпротивата и дискомфорта няма да са малки. Трудно е да се обърнем назад и да си признаем, че зад случващите се отново и отново проблеми стоим ние. Да, причините могат да се коренят в детството, в неправилно интерпретирани и научени модели, но от нас зависи дали ще успеем да ги идентифицираме и да започнем работата си върху тях. Необходимо е да задълбочим погледа си върху даден проблем и да потърсим сърцевината, откъде всъщност тръгва всичко.

Разбиране и съпричастност

Да не тръгваме с обвинения, а да проявим разбиране и съпричастност също е съществена стъпка, дори кулминационна. Може да боли от осъзнаването на определени факти, но тяхната мисия е в това да ни разтърсят и събудят от порочния кръг, в който сме попаднали. Поемането на отговорност, проявата на състрадание към нас самите и причините могат да ни дадат стимул и възможност да кажем Стоп на познатото и да започнем да действаме различно от досега.

Работатата върху себе си никога не приключва. Свързана е с етапи, надграждане, сривове и възходи. Не е нужно да бъдем роби на нефункциониращи модели, защото можем да се освободим от тях. Зависи само и единствено от нас. Това, което е необходимо е желание за промяна и вяра, че не навън, а в себе си можем да намерим всички отговори.