Как да преодолеем ниското самочувствие?

  • Сподели:
Как да преодолеем ниското самочувствие?

Когато имаме ниско самочувствие, ние нямаме почти никакво доверие в себе си. Другите могат да правят с нас това, което искат. Приличаме на малко бебе, което не може да се грижи само за себе си и е зависимо от помощта на другите. Ние почти не можем да се гледаме в очите, защото сме загубили всякакъв респект към себе си.

Човек може да повиши доверието в себе си, само когато прави това, в което е уверен!

С всяка задача, която поемаме, отново расте нашето доверие в себе си.

Начини за справяне с ниското самочувствие:

1. Показвайте на другите, когато сте ядосани. Не го задържайте в себе си. Например: "Не ми харесва, че …", "Искам да ти кажа, че когато ти каза….., аз се почувствах…."

2. Когато се чувствате отхвърляни, повтаряйте си положителни, полезни мисли за освобождаване от страха от отхвърляне. Например: "Аз съм си аз, ти си си ти. Ти имаш право на своето мнение, аз имам право на моето. Аз не съм отговорен за това, че някой се ядосва. Всеки си създава сам чувствата".

3. Не се ядосвайте на себе си. Когато човек се ядосва на себе си, означава да иска от себе си да е реагирал по друг начин и понеже не го е направил, се унижава и ругае. Резултатите са ниска самооценка и потиснато настроение.

4. Самоувереното държание предполага самоуверено мислене. Как да променим мисленето си? Като си изграждаме навик за нови полезни и позитивни мисли. Да заменим старите негативни мисли с позитивни като:

"Аз не съм достатъчно добра" в "Аз съм добра".
"Аз не заслужавам" в "Аз заслужавам"
"Другите са по-умни от мен" в "Аз съм умен" и др.

Поръчайте КНИГА "Как да управляваме емоциите си", Светла Трифонова