Как да стана бизнес гуру?

  • Сподели:
Как да стана бизнес гуру?

С този саркастичен текст бих искал да представя по забавен начин клишетата, в които ние често влизаме, за да бъдем възприемани като такива, каквито хората очакват от нас да бъдем.

Да бъдеш гуру днес е много популярен занаят. Думата "гуру" (от санскрит) е хиндуистки религиозен учител и в случая е заимствана от будистките монаси учители, които са духовни водачи на много хора от западния свят.

Днес всеки, който смята, че може да предаде някакво знание или умение на други хора, може спокойно да нарича себе си гуру. Този занаят е толкова популярен, че днес всеки американец, който е създал някакъв дребен бизнес и той не е фалирал няколко години, вече приема себе си за гуру. Започва да учи другите как да станат като него, от което също изкарва пари и така се оказва, че да си гуру е доходоносен бизнес.

В някои случаи дори не е необходимо гуруто да е имал друг бизнес и успехи, за да се нарече гуру. Просто възприема званието "коуч", "ментор", "трейнър", "инструктор", "сериен предприемач" (или всичките заедно) или друго подобно по избор. Това, което остава да направи, е да се позиционира в съзнанието на потенциалните му клиенти като невероятно успял, талантлив, физически много здрав, извънредно умен и щастливо усмихващ се. Оттук нататък успехът му е гарантиран.

Как да стана бизнес гуру?

Гуру бизнесът си има правила. За да станете бизнес гуру на първо място трябва да изглеждате като такъв. Тук има дълъг списък от задължителни реквизити, които трябва да изпълните, за да ви повярват хората, че сте истински гуру, а не от онези там фалшивите самозванци, които живеят в интернет или по всички възможни безплатни бизнес семинари.

Всеки бизнес гуру по условие трябва да има профили във всички възможни социални мрежи, множество лични интернет страници и блогове. Тези профили и страници трябва да бъдат препълнени от снимки на гуруто (с възможно най-щастливата му усмивка) и негови крайно удовлетворени и също така щастливи последователи.

Добре е гуруто да има снимки с други световноизвестни гурута (все пак е платил $5000 за тяхно обучение). Хубаво е също гуруто да има няколко снимки със скъпи и редки спортни коли. Задължителни са също снимките на гуруто, направени на небостъргачи в значимите световни столици и поне две снимки на яхта на фона на остров Ибиса.

За историята на гуруто не трябва да се знае много. За образованието му, с което той не се гордее, не трябва да се споменава нищо. Препоръчително е на сайтовете му да бъде написано, че гуруто е бил гуру още от дете. Още тогава е водил другите деца към финансова грамотност, към неизмерими продажби и печалби, към независимост и повече свободно време.

Оттук нататък потенциалният гуру трябва много да тренира да говори убедително пред публика. Той задължително трябва да е прочел и да цитира мисли от поне пет от книгите на Робърт Кийосаки (вкл. книгата на Кийосаки с Доналд Тръмп).

Гуруто трябва изкъсо да следи модните тенденции в неговата държава и да се придържа към тях в максимална степен. Спомням си как преди години един господин дойде на среща със сако. Показно свали сакото пред всички в заведението, сгъна го на кубче и го постави до себе си, така че всички да видят, че от вътрешната страна на сакото пише "Versace".

Когато един гуру е измислил и изградил образа си (понякога това отнема години), той задължително трябва да издаде книга. Не е нужно да казвам, че тази книга трябва да бъде представена като несравнимо оригинална, проницателна и незаменима за успеха на милионите ѝ читатели.

Другите наложителни условия са безплатните уебинари и платените семинари. Първите се осъществяват, за да се вербуват участници за вторите. Все пак бизнес гурута по света има повече от столетие и всички тези задължителни стъпки са проверени и доказано работещи.

Един гуру не трябва да мисли, а да действа. Всяко самоволно отклоняване от тези изпитани правила може да доведе до компрометиране на изградения виртуален образ на гуруто, а оттам и до разочарование на последователите му.

И последното правило. Всеки гуру трябва да твърди, че е най-добрият. И тъй като всички акцентират на това, оказва се, че всеки гуру е най-добрият, както всички останали.

Всички ние всекидневно пропускаме да се забавляваме със забавните неща в живота, за да не изглеждаме повърхностни и несериозни. Хубаво е понякога да поглеждаме и от хумористичната страна на забавните неща в живота :)

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия сайт

Снимка: guru.cincom.com