Как да вземаме правилните решения?

  • Сподели:
Как да вземаме правилните решения?

Когато се чудим как да вземем правилно решение, значи, че още не сме готови за това. Но ето няколко отговора:

1. Да отговаря на нуждите ни, а не "Какво ще кажат хората".

2. Да не се страхуваме за последствията. Как? Като мислим за тях като нещо нетрайно, например пред лицето на вечността.

3. Да взимаме решение повече интуитивно (все пак всички отговори на всички въпроси са вътре в нас) – в медитация се постига.

4. Понякога и ези-тура помага (ако сме прекалено вкопчени в чувството за вина и отговорност, така поне ще обвиним съдбата).

5. Когато мислим за някакъв възможен вариант (от поне два), да си го представим дали ще го искаме след 5 години, след 10 години и как бихме живели с това решение.

6. Когато решенията ни засягат други хора, е добре да ги взимаме от библейски принципи и закони с чисто сърце. Не случайно ни е дадена свободна воля. Бог е с нас и всичко, което решим, има смисъл за нас.

7. Ако имаме варианти, но се колебаем кое е най-правилното за нас решение, е добре да видим всички плюсове и минуси на един лист и за двата варианта. Кое натежава, кое ще ни прави да се чувствам по-малко глупаво, по-малко лекомислено и повече добре…

8. Когато все пак се спрем на някакъв вариант и вземем решение, нека гледаме напред и да сме сигурни, че сме взели най-доброто решение, без да се обръщаме назад и без да се колебаем - решително, с любов към себе си.

9. Добре би било да има с кой да се съветваме - с някой близък до нас приятел, какво мисли за нас, как ни вижда - да чуем някаква обратна връзка за нас.

10. НАЙ-ВАЖНОТО - какво ни носи НЕ взимането на решение - имаме някакви ползи от това да стоим в не вземането на решение - така е лесно, удобно, това носи зона на комфорт, носи ни релси, рутина…, мрънкане, жалване, жалост към самите себе си…

Поръчайте КНИГА "Как да управляваме емоциите си", Светла Трифонова