Какво трябва да знаем за високосната година

  • Сподели:
Какво трябва да знаем за високосната година

Ако имате по-възрастна баба, най-вероятно сте я чували да казва, че през високосна година човек не бива да се жени, не бива да се заема с нови начинания, да бере гъби(!), бременните не бива да се подстригват и т.н. Днес у всеки подобни суеверия предизвикват усмивка.

Високосната година

Знаем, че февруари е особен месец, но дали всъщност можем да отговорим на въпроса какво точно представлява високосната година и защо в календара ни има такъв феномен? Тъй като тази година е именно такава и ще отброим и 29-и февруари, решихме да ви разкажем повече по въпроса.

Високосна е тази година, която съдържа 366 дни вместо обикновените 365 дни. Тя се появява веднъж на 4 години и е начин календарната година да се синхронизира със сезоните.

Те се повтарят при всеки цикъл на завъртане на Земята около Слънцето, това е т.нар тропическа година. Едно завъртане трае около 365 дни и 6 часа, следователно, ако календарът съдържа фиксирано 365 дни, постепенно сезоните биха се изместили.

Затова се добавя един допълнителен ден, който в юлианския и грегорианския календари принадлежи към февруари. На четвъртата година тези шест часа образуват допълнителен ден.

Високосни са годините, които се делят на 4 (с изключение на тези, които са кратни на 100) и на 400. Накратко казано, високосната година е начин да се уеднаквят разликите между календарната и слъчевата година.

Историята

Високосната година е възникнала преди хиляди години. Още древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Гай Юлий Цезар заповядал това да се отрази в календара.

Годината с допълнително денонощие получила специално наименование – bix sexus, което в превод от латински означава "вторият шести". Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец – февруари, за да не се нарушава логиката на другите стандартни месеци.

И в това правило се допускат изключения. Средно на 100 години високосната година бива пропусната заради съгласуването на календара с пролетното равноденствие на тропическата година. Най-дългият период между две високосни години е бил 8 години и се е разпростирал между 1896 – 1904г.

Съществува и специално понятие, наречено високосни секунди. Те също са допълнително дабавено време и се опират на наблюдения върху въртенето на Земята около собствената й ос. Чрез тях календарният ден се нагажда към слънчевия ден.

Календари 

Различните календари имат различни начини за синхронизиране на двата вида години. Обикновено навсякъде това става чрез вмъкване на допълнително време в календара.

В иранския календар например също има един допълнителен ден, вмъкван приблизително на всеки четири години, но по-прецизна и по-сложна система определя кои години са високосни в иранския (или персийски) календар. В китайския и в еврейския календар се вмъква по един допълнителен месец.

Поверия за високосната година

Високосните години имат лоша слава, затова човек трябва да се съобрази с това какви важни събития може да планира през високосна година.

Това е годината, в която жената може да предложи на любимия си мъж да създадат семейство. При някои славянски народи през високосните години се е давала възможност на девойките да си изберат мъж и да изпратят родителите си при него. Сватбата обаче трябвало да се прави на следващата година.

Има много поверия, които са свързани с нещата, които може и не може да се правят през високосната година.

Какво не трябва да се прави през високосната година

През високосна година бременната жена не трябва да държи близо до себе си остри предмети.

Детето, което е родено на 29 февруари, е добре да празнува рождения си ден на 28 февруари или на 1 март. Празнуването на рождения ден на 29 февруари не е добра идея.

През високосна година не трябва да се започва строеж на нова къща, да не се местите в друг град или в друго жилище и ако може, да не сменяте местоработата си.

През високосна година не се изпълняват обичаите на коледарите.

Когато имате финансов успех през високосна година, една част от парите трябва да отидат за нуждаещи се хора, за да ви върви и догодина.

През високосна година не се продава недвижимо имущество и ценни предмети.

Това не е година, която е добра за развод, тъй като това предвещава проблеми за новата връзка.

През високосна година не се правят покупки на големи количества хранителни продукти от хора, които са болни или възрастни, защото това им носи лош късмет.

Преди да взимате важно решение, застанете по залез слънце с лице на запад и кажете на глас: "Високосна година, остави за себе си лошото, а за мен – само добро."

А дали ще се поддадете на суеверията или – не, зависи изцяло от вас. Каквото и да правите на 29-и, не забравяйте да изживеете подарения ден пълноценно, положително, с много усмивки и с любимите хора!

По материали от purvite7.bgsanovnik.bg