Кармата на любовта - готови ли сме да я разберем и приемем?

  • Сподели:
Кармата на любовта - готови ли сме да я разберем и приемем?

Бях на 12 години и в шести клас, когато вече ходех с първата си приятелка. Не мога да преброя колко точно връзки съм имал оттогава - може би десетки - и почти всички завършиха злополучно.

Всеки път започвах отначало, с надежда, че следващата ще е различна. Опитвал съм почти всичко, следвал съм всевъзможни съвети, изчел съм всякакви книги по темата, но винаги имах едно тъжно предчувствие, че тази работа просто няма да стане. Така че, можете ли да ми кажете още сега, в началото, защо тази техника на Кармата на любовта ще е успешна, след като нищо друго не е проработило?

Знам, че сте опитали всичко или поне - че сте опитали много неща, за да успеете да осъществите успешна връзка - а каквото не сте опитали сами, сте наблюдавали другите да опитват и сте виждали, че също не работи.

Мисля, че можем да се съгласим, че ако подходът на Кармата на любовта работи, то той би трябвало да е много различен от всичко, което сте чували досега.

И той е.

На първо място, Кармата на любовта действа и то - всеки път.

Разбирате ли, почти всичко, което правим в живота си, го правим с уговорката, че може да подейства, но може и да не проработи.

Дори когато взимаме аспирин срещу главоболие, ние гълтаме хапчето, седим и се надяваме, че ще подейства, а то успява или не.

За съжаление, всеки от нас е свикнал нещата да действат само понякога. Никой не би занесъл празната опаковка от аспирин обратно в аптеката и не би поискал да му върнат половината пари, защото половината от хапчетата не са му подействали, когато е имал главоболие.

Ние сме свикнали на провали, ние ги очакваме, поне през по-голямата част от времето, и дълбоко вярваме, че те са факт от живота - нещо, което не можем да променим.

Кармата действа през цялото време, ако наистина разбираме как да я използваме. Постигането на това разбиране отнема известно време и реални усилия.

Тази книга няма да бъде полезна за вас, ако не сте готови да приемете някои нови идеи, да ги обмислите и да действате с тях. Вие ще научите за първи път в живота си откъде произхожда всичко, светът около вас. И тогава ще започнете да използвате това, което сте научили, и ще съумеете да създадете връзката, за която винаги сте мечтали.

Така че нека минем направо към същността: основната идея, която трябва да приемете, идеята за празнотата.

Ето, аз държа писалка и ви питам:

- Какво е това?

- Писалка - отговаряте бързо.

- И ако сега едно кученце влезе в тази стая и аз размахвам този предмет пред носа си, то какво ще направи?

- Ами не знам, може и да го захапе и да започне да го дъвче.

- Е, тогава как кученцето вижда писалката?

- Е, можем да кажем, че то вижда писалката като играчка за дъвкане.

Така че това е първата стъпка към разбирането на пустотата. Сега да продължим малко по-нататък.

- Добре тогава, кой е прав - човекът или кучето? Това писалка ли е, или е играчка за дъвкане?

- Ами предполагам, че и двамата са прави: за мен това е писалка, за кучето това е играчка за дъвкане.

- Добре, добре - правата на животните и всичко останало!

Така че и двамата сте прави.

Този предмет е различен за различните наблюдатели - той е едновременно и писалка, и играчка за дъвкане.
А сега имам друг въпрос. Ако взема този предмет и го поставя на масата тук, а после човекът и кученцето излязат от стаята, какво представлява той, след като те са излезли — писалка, или играчка за дъвкане?

- Ами, ако никой от тях не е тук, за да го види по единия или другия начин, мисля, че ще трябва да кажем, че предметът не е нито едното, нито другото - в този момент той не е нито писалка, нито играчка за дъвкане.

Но той има потенциала да бъде едното или другото, в зависимост от това дали човекът или кучето се върнат в стаята.

Добре, ето, че сега разбирате тази изключително сложна идея за пустотата, идеята, която е абсолютно необходима за създаването на вашия идеален партньор.

Опитайте да разберете какво точно означава "празнота" в този случай. Не означава, че всичко е черно или че нищото е нищо, или че нищо няма значение.

Предметът, който стои на масата, след като човекът и кучето са излезли от стаята, е "празен", защото е изпразнен от съдържание - като бял киноекран преди да започне прожекцията на филма.

Всичко около нас и всеки човек в нашия живот са същото - празни, пусти, достъпни. Може би изпитвате доста неприятно чувство към последния човек, с когото сте имали връзка, но вероятно има много други хора, които мислят, че той е много приятен.

И човекът от вашата връзка е същият като писалката - просто зависи от това как го виждате вие - и зависи от това кой го гледа.

- Така, сега вземете писалката в едната си ръка, подръжте я пред лицето си и ми покажете с другата си ръка дали писалката произлиза, "идва" от нея самата или от вас. Посочете с ръка в посока от писалката към очите си, ако смятате, че писалката е сама за себе си и произлиза от себе си. И махнете с ръка от вас към писалката, ако мислите, че тя "идва" от вас.

Почти всички сочат с пръст от себе си към писалката:

- Идва от мен, трябва да идва от мен. И играчката за дъвкане идва от кученцето.

- Точно така. Ако писалката произлизаше от нея самата, и кученцето щеше да я вижда като писалка... и би се опитало да я сграбчи в уста и да напише стих например - едно стихотворение за неговата приятелка - кученце, в което се казва: "Имаш прекрасна опашка!"

И така - разбрахме - писалката произлиза от мен. Сама по себе си тя не е писалка или играчка за дъвкане, тя е просто празна, тя е достъпна за нас.

Така че, когато виждам писалка, тя трябва да идва от моя собствен ум.

Можем ли тогава да затворим очи и да си пожелаем писалката да беше диамантен пръстен? Опитайте го веднага и вижте - знаете, че това не действа.

От вашия собствен ум може да се роди един страхотен нов приятел, но това не означава, че вие просто трябва да затворите очи и да си пожелаете той да се материализира. Ние можем да си пожелаваме, искаме или молим за каквото ни дойде на ум, но това няма да го накара да се случи - всеки самотен човек на света желае да има някого до себе си, но самото желаене не е достатъчно, за да се появи този човек. И така — защо виждаме писалка? Как тя идва от нашия ум?

В нашия ум има семена, кармични семена. Те лежат дълбоко в подсъзнанието ни, дълбоко в ума ни, и когато дойде време - се разпукват, като семенце, от което пораства дърво.

Държа черна пръчица пред лицето ви и в тази микросекунда едно кармично семе се отваря в ума ви и то изважда на повърхността ярък образ на писалка. Тази малка картинка на писалка отскача от вас към черната пръчица за хилядна от секундата - толкова бързо, че никога през живота си не сте забелязвали, че се случва тъкмо това - и тогава вие виждате писалка. И това е истинска писалка. Менталните картини са много добри. Можете да я вземете и да пишете с нея.

Разбирате ли какво става? Ако вие сте жена, която търси партньор, и един добре изглеждащ мъж отвори вратата, влезе в кафенето "Старбъкс" и се насочи към вашата маса, той е същото като писалката. Той идва от семе във вашия ум.

Сега всичко, което трябва да научим, е как да посеем семето!

С две думи, ние можем да засеем семе само с друг човек. Каквото и да желаем, трябва първо да видим как някой друг го получава преди нас. Когато помогнем на някой друг да получи онова, което иска, това посажда семе в ума ни да получим същото по- късно, когато семето узрее и се разтвори.

Това означава, че вие можете да засеете вашия бъдещ партньор или да промените всичко, което пожелаете в партньора, който вече имате — защото всичко идва всъщност от вас самите. Просто трябва да знаете как да го направите: за да бъдете добър градинар, трябва да се научите как да засаждате семената и как правилно да се грижите за тях. И тогава можете да имате всичко.

И така, отговорът на първия ви въпрос, най- важния въпрос от всички, е: да, можете да имате всеки партньор, който искате, всяка връзка, която искате, ако просто се научите как да засаждате правилните кармични семена.

Ще разберете как чрез отговорите на 100-те въпроса в тази книга. Всеки път, когато отговаряме на нечий въпрос, ще ви преподаваме по един урок за техниката на кармичното градинарство.

Така че искам от вас да седнете и да прочетете тази книга от начало до край - дори и в частите й, където говорим за въпрос, който не ви интересува в момента.

В процеса ще научите всичко, което ви трябва, за Кармата на любовта. Тогава се върнете на въпросите, които се отнасят до вашия собствен живот и ще сте готови да приложите на практика отговорите, които ще намерите тук.

Това е една изключително мощна система от древен Тибет.

Но ако наистина разберете тази система, тя ще действа през цялото време - тъкмо заради това тя е различна от всичко, което някога сте опитвали.

И между другото, почти всички въпроси, които намерите тук, се отнасят до традиционните връзки - с приятелки и приятели, съпрузи и съпруги, тъй като това е пътят, по който въпросите дойдоха до мен от цял свят.

Принципите, които ще научите тук, са били успешно прилагани от една голяма част от хората и към други техни отношения: в семейството, с приятелите им, с бизнес партньорите, колегите и в отношенията им с хората от техния пол. Така че не се колебайте да използвате Кармата на любовта във всичките си отношения с другите хора. В НАМИРАНЕТО ИМ.

Геше Майкъл Роуч, oткъс от книгата "Кармата на любовта", издателство "Гнездото".

Геше Майкъл Роуч е тибетски монах и първият американец, който получава титлата Геше или "Магистър по будизъм" от тибетски манастир.