Кога сме по-креативни

  • Сподели:
Кога сме по-креативни

Проучвания показват, че сме по-добри в решаването на проблеми и по-креативни, когато мислим за някой друг или от името на някой друг, вместо за себе си. Например, мислейки как друг човек би решил даден проблем, вместо да разсъждаваме от свое име.

Професори от университетите "Корнел" и "Ню Йорк" представили на 137 студенти следната загадка: "Затворник се опитва да избяга от една кула. Открива въже в своята килия, което е дълго колкото половината от дължината, която би му позволила да се приземи сигурно на земята. Той разделя на половина въжето, вързва двете части и избягва. Как успява да направи това?"

На едната половина от участниците се казва да си представят, че те са затворника, заключен в кулата, а на другата - да си представят, че някой друг човек е затворен там. В първата група 48% успяват да разрешат загадката, докато във втората успяват 66%.

Във втори експеримент същите професори дали задача на участници да нарисуват извънземно, което някой друг човек би описал в кратък разказ. В трети пък участниците е трябвало да измислят идеи за подаръци на себе си, на някой близък човек и на някой, който почти не познават.

Резултати от всички експерименти показват, че участниците са по-креативни и измислят по-добри и успешни решения, когато мислят от името на и за друг човек.

Прочети какво са сесиите по креативност тук.

Това е интересно откритие, което може да се използва за различни видове творческо решаване на проблеми. За да приложите това откритие, просто си представете, че някой друг трябва да измисли добри идеи.

В подкрепа на тези резултати е и теорията относно това, че когато мислим за свои ситуации, мислим по-конкретно и е трудно да генерираме нови идеи. Докато когато мислим за ситуацията на други хора, които са по-далечни от ежедневието ни, перспективата ни се разширява и генерираме по-абстрактни идеи - по-близки до творческите такива, които биха ни били от полза.

Ето как прилага тези открития Лиса Бодел, главен изпълнителен директор на консултантската фирма "Futurethink" чрез техниката за креативно мислене "Убий компанията." Тя казва на екипите, с които работи, да си представят конкурентна организация, приличаща изцяло на тяхната - със същите силни и слаби страни и пазарни условия.

След това екипите трябва да изброят всичките начини, по които биха могли да се възползват от възможностите, които биха изкарали от бизнеса конкурентната организация, както и от опасностите в средата. Бодел открива, че тази нестандартна перспектива провокира много по-добри идеи от обикновените стратегически упражнения.

Както и загадката с кулата, така и тази техника, дават резултат, защото излизаме от своята перспектива. Така генерираме повече креативни идеи и по-добри решения. Също така освобождава съзнанието ни от привичния ни начин на мислене, а отвъд него има чудни възможности.

Запиши се за индивидуална или екипна сесия по креативност на 0988348756.

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог

Снимка: shopify.com