цветно

Магията на Мачу Пикчу в 20 снимки

Снимка: pixabay.com / skeeze

Мачу Пикчу (Machu Pikchu, буквален превод "Стар връх") е едно от най-мистериозните места в света, за което и днес се разказват красиви легенди, а учените продължават да гадаят как е възникнал градът, какви са били функциите му, защото внезапно е изоставен...

Мачу Пикчу, известен още и като "Изгубеният град на инките", възниква около 1440 г. върху изумително красиво плато, намиращо се на 2430 метра надморска височина в Андите, Перу. Приказният град кипи от живот до 1532 г., когато всичките му жители тайнствено изчезват.

Архелозите смятат, че едно от новите седем чудеса на света е функционирало като свещена планинска резиденция на великия владетел на инките Пачакути преди неговата империя да падне. Мачу Пикчу не е бил обикновен град, а курорт или цитадела за елита на инките.

В "Изгубеният град на инките" са живели не повече от 1200 души, но има около 200 строителни съоръжения, сред които огромен палат и храмове, над 100 каменни стълбища, фонтани, свързани помежду си с канали и дренажна система, издълбана в скалите.

Храмът на слънцето е единственото запазено светилище, което е посветено на главния бог на инките - Виракоча, който е създател на света

А сега и ние да се потопим в магията на Мачу Пикчу!

Снимка: pixabay.com / 4758892

Cъбития

Мисъл на деня