дизайн

Магията на Тадж Махал в 20 снимки

Снимка: pixabay.com / JLB1988

Тадж Махал е не само символ на вечната любов, но и една от най-красивите сгради в света - непреходен шедьовър на архитектурното изкуство.

Приказно красивият мавзолей, намиращ се в град Агра, Индия, е построен в периода от 1632 до 1653 г. от моголския* владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал, която умира при раждане на 39-годишна възраст.

Бляскавият паметник на любовта е недостижим връх в моголската архитектура, съчетаващ по неповторим начин елементи от ислямската, индийската и персийската архитектура и изкуство.

Тадж Махал представлява голям комплекс, който е дълъг 580 и широк 300 метра. Освен гробницата, джамиите и градината, чудото на архитектурното изкуство включва и конюшни и ханове за видни гости.

Самият мавзолей е с квадратна основа и наподобява огромна перла, символизираща трона на Аллах. Фасадата на гробницата е покрита с резба и инкрустации от цветни камъни, пресъздаващи стихове от Корана и флорални мотиви.

Градината на Тадж Махал също има закодирано значение. Тя символизира мюсюлманския рай, в който има четири реки – от вода, мляко, вино и мед.

Целият комплекс е ограден със защитна стена и няколко входа. Главната порта до XVIII век е била направена от масивно сребро и накована с 1100 пирона, чиито главички представлявали малки сребърни монети.

*Моголската империя е ислямска държава, просъществувала на индийския субконтинент от 1526 до 1858 г. До края на XVII век обединява почти цяла днешна Индия. От началото на XVIII в. започва да се разпада. Управлява се от династията на Великите моголи.

А сега да се потопим в магията на Тадж Махал!

Снимка: pixabay.com / MelLorenzo

Мисъл на деня