цветно

Микробиом и връзката му със стреса и затлъстяването

Снимка: pxhere.com

Проблемите с теглото са първите, на които сме склонни да обръщаме внимание. Защото са най-дразнещи, най-видими и обикновено са първите, които се появяват с влошаване на здравословното ни състояние. На емоционалното също.

В тази статия ще разгледаме случая, в който, въпреки здравословното хранене, понякога ни се случва да излезем извън баланс и да започнем да трупаме килограми.

Възпаление и микробиом

Възпалението е реакция на имунната система, която създава различни здравословни проблеми в цялото тяло. Когато имунната система атакува истински натрапник – например болестотворни бактерии или токсин, възпалението възниква като съпътстваща щета, страничен ефект.

През 2014 година д-р Дандона измерва ефекта от стандартната закуска в заведение за бързо хранене. Той поискал от субектите на изследването да изядат два сандвича – единият с яйца, шунка и сирене, а другият с наденичка в хлебче, заедно с две картофени кюфтета.

След това измерил нивата C-реактивния протеин (CRP) в кръвта им, показател за възпалителен процес. За изненада на Дандона нивото на възпаление на участниците в изследването се повишило рязко и останало високо с часове.

Разбира се, д-р Дандона очаквал определена реакция от храната, но никой дотогава не бил документирал толкова бърз отклик.

В края на краищата Дандона открива, че храните с високо съдържание на рафинирана захар, рафинирани въглехидрати и вредни мазнини стимулират растежа на определени чревни бактерии.

Понеже животът на една бактерия трае около 20 минути, "лошите" бактерии започват да надделяват над "добрите" веднага щом вкусят нишестето и мазнините.

Лошите бактерии бързо произвеждат вещество, наречено ендотоксин, което провокира защитна реакция в имунната система – тоест възпаление. Тук се включва метаболизмът.

Източник: Вдъхновения

Снимки: Pxhere.com

Cъбития

Мисъл на деня