цветно

Микробиом и връзката му със стреса и затлъстяването

Снимка: pxhere.com

Проблемите с теглото са първите, на които сме склонни да обръщаме внимание. Защото са най-дразнещи, най-видими и обикновено са първите, които се появяват с влошаване на здравословното ни състояние. На емоционалното също.

В тази статия ще разгледаме случая, в който, въпреки здравословното хранене, понякога ни се случва да излезем извън баланс и да започнем да трупаме килограми.

Резултатът – тялото ти е в криза.

Променяйки работата на метаболизма, тялото ти се опитва да ти помогне да оцелееш. А за оцеляването всеки грам задържана телесна мазнина е важен. Все пак храната е малко, мазнината ти трябва, за да се топлиш, а и не се знае кога ще е следващото ти хранене.

Ако намериш храна, желанието ти не е да хапнеш малко и да изгориш мазнината, за да поддържаш стройната си фигура. Искаш да се натъпчеш догоре, да наводниш кръвта си с инсулин, за да обработиш допълнителните калории, да ги преобразуваш в мазнина и да я задържиш на всяка цена.

Независимо дали стресът е причинен от пътешествие през тундрата, много работа или постоянен семеен проблем, тялото получава едно и също съобщение и отговаря по един начин: задържа мазнините.

За щастие, има решение: справяне с възпалението чрез възстановяване на микробиома до здравословно ниво, оттам и пренастройване на метаболизма да гори мазнини, вместо да ги пази.

Източник: Вдъхновения

Снимки: Pxhere.com

Cъбития

Мисъл на деня