цветно

Микробиом и връзката му със стреса и затлъстяването

Снимка: pxhere.com

Проблемите с теглото са първите, на които сме склонни да обръщаме внимание. Защото са най-дразнещи, най-видими и обикновено са първите, които се появяват с влошаване на здравословното ни състояние. На емоционалното също.

В тази статия ще разгледаме случая, в който, въпреки здравословното хранене, понякога ни се случва да излезем извън баланс и да започнем да трупаме килограми.

Какво е микробиом?

Рафаел Келман, автор на книгата "Микробиом диета" го нарича "забравеният орган". Това е така, защото повечето от нас се смятат за отделни, автономни същества, чийто растеж и развитие зависят изцяло от нас самите.

Но фактически нашето здраве, тегло и дори оцеляването ни са неразривно свързани с микробиома. С други суми, "забравеният орган" е критично важен аспект на нашето здраве и дори на идентичността ни, от раждането до смъртта.

Поддръжката на тази вътрешна екология е най-бързият начин за сваляне на излишно тегло и за запазване на постигнатото. Чувала си, че според източната медицина, която в своята основа всъщност е холистична, червата са вторият мозък на човека.

Е, новината е, че вече има и сериозни научни доказателства за това.

Източник: Вдъхновения

Снимки: Pxhere.com

Мисъл на деня