цветно

Микробиом и връзката му със стреса и затлъстяването

Снимка: pxhere.com

Проблемите с теглото са първите, на които сме склонни да обръщаме внимание. Защото са най-дразнещи, най-видими и обикновено са първите, които се появяват с влошаване на здравословното ни състояние. На емоционалното също.

В тази статия ще разгледаме случая, в който, въпреки здравословното хранене, понякога ни се случва да излезем извън баланс и да започнем да трупаме килограми.

Миркробиомът може да препрограмира гените ни!

Всеки от нас има втори геном и това е генетичният материал на микробиома. А този втори геном в по-голямата част от своята същност е по-мощен от основния. Всеки от нас се ражда с комбинация от около 22 000 човешки гена.

Но придобивайки микробиома си, приемаме в тялото си други 3,3 милиона гена. Съотношението е 150:1. Както казва Веласкес-Маноф, сравнявайки втория геном с първия: "Представете си огромен наръчник, поставен до едно листче със задачи!".

Нашите гени се променят бавно, от поколение на поколение. Но животът на микроба е само около 20 минути. Това означава, че генетичният състав на микробиома може да се променя бързо. Толкова бързо, че за 24 часа може да изпадне изцяло в дисбиоза в отговор на стрес, антибиотици или тежка болест.

По същия начин само за няколко седмици можеш отново да балансираш микробиома си със здравословна диета. Този факт ни дава възможност да бъдем гъвкави и да контролираме здравето, апетита, теглото и метаболизма си.

Източник: Вдъхновения

Снимки: Pxhere.com

Cъбития

Мисъл на деня