цветно

Микробиом и връзката му със стреса и затлъстяването

Снимка: pxhere.com

Проблемите с теглото са първите, на които сме склонни да обръщаме внимание. Защото са най-дразнещи, най-видими и обикновено са първите, които се появяват с влошаване на здравословното ни състояние. На емоционалното също.

В тази статия ще разгледаме случая, в който, въпреки здравословното хранене, понякога ни се случва да излезем извън баланс и да започнем да трупаме килограми.

Небалансираният микробиом може да активира предразположеността към затлъстяване

Небалансираният микробиом може да активира предразположеността към затлъстяване, а здравият микробиом може да намали, или изобщо да блокира, експресията на тези гени. И така, генетичният състав на микробиома ни определя неговото влияние върху унаследените гени.

Обратното също важи. Тези от нас, чиито гени предразполагат към здравословно тегло, може да напълнеят, ако стресът, храната, хроничните възпаления, начинът на живот или излагане на токсини увредят микробиома им.

Гените разказват важна част от личната ни история, но не цялата. Това прозрение е особено съотносимо, когато става дума за отслабване.

Нашият микробиом извлича калориите, важните витамини, помага да смелим храната си, сигнализира кога се чувстваме гладни или сити и регулира метаболизма ни, за да определи дали да трупаме мазнини, или да ги горим.

Ние буквално не можем да изпълняваме тези функции сами. За да постигнем идеален апетит, метаболизъм и тегло, трябва да помогнем на микробиома си.

Източник: Вдъхновения

Снимки: Pxhere.com

Cъбития

Мисъл на деня