цветно

Микробиом и връзката му със стреса и затлъстяването

Снимка: pxhere.com

Проблемите с теглото са първите, на които сме склонни да обръщаме внимание. Защото са най-дразнещи, най-видими и обикновено са първите, които се появяват с влошаване на здравословното ни състояние. На емоционалното също.

В тази статия ще разгледаме случая, в който, въпреки здравословното хранене, понякога ни се случва да излезем извън баланс и да започнем да трупаме килограми.

Има ли действително връзка между микробиома и стреса?

Знаеш ли, че в червата има повече нервни окончания, отколкото в гръбначния мозък?

Това обяснява защо връзката между червата и мозъка е двупосочна. Когато сме стресирани, тревожни или ядосани, мозъкът ни предизвиква реакция от хипофизо-адреналната система и залива тялото ни с хормони на стреса.

Те нарушават храносмилането и предизвикват симптоми като газове, подуване, киселини (гастроезофагеален рефлукс или ГЕР) и в дългосрочен план, напълняване.

Червата ни произвеждат невротрансмитери, хормоните, нужни на мозъка, за да се чувстваме спокойни, балансирани, оптимистични, енергични и фокусирани. Когато стомашно-чревният тракт не функционира правилно, той не може да синтезира достатъчно от тези важни химикали.

Например серотонинът е важен невротрансмитер, нужен, за да се чувстваме оптимистични и самоуверени. Той е и основен фактор, за да се наспиваме добре.

Когато нивото на серотонин е понижено, се чувстваме безнадеждни, несигурни в себе си и тъжни, като същевременно се борим с тези чувства, а това предизвиква допълнителна превъзбуда и безсъние. В по-сериозни случаи ниските нива на серотонин водят до така модерната диагноза "депресия".

Около 95% от серотонина в тялото се синтезира в червата, където помага в регулирането на храносмилането. Червата са критично важна част от имунната ни система.

Източник: Вдъхновения

Снимки: Pxhere.com

Cъбития

Мисъл на деня