цветно

Молете се

Снимка: geralt / Pixabay.com

Молитвата успокоява и разтоварва емоционално както вярващите, така и онези, които не са вярващи.

Не трябва да я пропускате заради цинизъм или съмнение – просто изречете една кратка молитва, заради душевния мир, който настъпва след нея. Отделете няколко минути и ако не можете да се молите на Бог, според религията си, приемете, че разговаряте с вашето по-висше Аз или с Жизнената сила, с енергията, което се крие във всичко.

Молитвата е разговор с Бога, медитацията е вслушване в него.

Когато се молим, говорят сърцето и душата ни и тяхната дума се чува.
Толкова време живеем "с главите си". Планираме как да живеем, за да работим, и как да работим, за да живеем, поемаме отговорности за оцеляването си – ипотеки, деца, кариера, страхът, че можем да останем без работа, болести, пенсии.

Хубаво е да отделим време и да поговорим с една по-висша сила.

Усещането, че тя може би ни чува, има незаменим терапевтичен ефект.
Говорете каквото ви дойде на ум, тъй като смирените, макар и за кратно време, и мисълта, че в сравнение с Вселената човек е само една нищожна прашинка, ни дават покой.

Забравете за момент случващото се сега и просто бъдете – една душа в огромната Вселена, в която наред с всичко онова, което ценим и на което се радваме, има лоши новини, катастрофи, бодежи в сърцето и толкова много неща извън нашия контрол, които не разбираме.

През по-голямата част от живота си човек се ръководи от логиката и разума.

Да признаеш, че си невежа, че не знаеш нещо, обикновено се счита за недостатък. Но ето че има момент, когато можете да направите такова признание.

Не обръщайте внимание на разума и излейте навън всичко, което се крие в дълбините на душата ви. Някои от вас ще се изненадат от силата на чувствата, изплували на повърхността: емоциите, гнева, тъгата, която може би са потискали във вечната борба за живот.

Може да се молите навсякъде.

Толкова време прекарваме в един свят, изпълнен с шум, с грохота на превозните средства, бърборенето на околните, звуците на радиоапарати, телефони и телевизори. Всъщност хората избягват тишината и я изпълват със звуци.

В спокойна атмосфера човек може да остане сам с мислите си, да се изолира от света и просто да излее всичко, за което чувства необходимост или желание да каже.

Може да прочетете три различни молитви в галерията:

Не се опитвайте да търсите верните думи

Включете в молитвата си всичко, което ви дойде наум, било то думи на благодарност, молба за помощ или съвет, признание, че там някъде сред нарастващата лудост има и нещо добро.

Молитвата може да бъде кратка или дълга, взета от някоя книга или съчинена от вас – важното е да е нещо, което ви идва съвсем естествено. Ако ви е трудно да намерите думите сами, потърсете в духовните книги някаква молитва, която изразява най-добре вашите чувства.

Снимка: BarbaraJackson / Pixabay.com

Още от автора:

Книга "Как да управляваме емоциите си“

Медитация 16: За чудеса

Медитация 18: За вътрешни ресурси

Медитация НЛП 21: За щастие

Мисъл на деня