цветно

Намерете време за празнота

Снимка: pixel2013 /Pixabay.com

Първо наблюдавайте себе си. Бъдете такива, каквито сте, но без да бързате, без да проявявате нетърпение. Дали някой от нас намира време да не мисли за нищо в своето всекидневие?

Повечето хора биха казали: "Не мога да отделя и една минута за подобно нещо".
Непрекъснато се чувстваме притискани от времето, от работата и от всичко останало, което изпълва живота ни. Съвременното битие е по-забързано от всякога.

Всеки ден по цял ден ние се опитваме да дадем най-доброто от себе си само и само да свършим онова, което трябва да бъде направено. Ако се потопим напълно в тази рутина, несъзнателно, но неизбежно ще изгубим перспективата за истинското си аз и за истинското щастие.

Единственото, от което се нуждаете, е да отделяте някакви си десет минути всеки ден. Опитайте се да намерите време за празнота, за мигове, в които не мислите за нищо.
Просто се постарайте да прочистите съзнанието си и да не обръщате никакво внимание на нещата около вас.

В ума ви ще блуждаят различни мисли, но се постарайте да ги отпратите една по една.
След като го направите, ще започнете да забелязвате настоящия момент, да улавяте неуловимите промени в природата, които ви поддържат живи.

Когато вниманието ви не е отвлечено от други неща, тогава се разкрива вашето чисто и истинско аз. Намирането на време да не се мисли за нищо – това е първата стъпка към постигането на просто живеене.

Откъс от книгата на дзенбудиския монах Шунмьо Масуно "Изкуството да живеем просто", издателство "Колибри"

Мисъл на деня