цветно

Най-важното за мускулната памет

Снимка: karabulakastan / Pixabay.com

Всеки мъж и всяка жена във фитнес залата тренират, за да се чувстват и изглеждат по-добре. И много от тези хора се притесняват, че ако спрат да тренират за известно време, бързо ще изгубят постигнатото до момента и ще се върнат в отправна точка.

Рано или късно, на всеки фитнес ентусиаст, дори и на най-отдадения, му се налага да направи пауза от тренировките – било то заради неотложно пътуване, травма, ангажименти или нещо друго… Но дори след пауза, хората, които не се отказват от целта си и подновяват тренировките, забелязват, че всъщност влизат във форма много по-лесно и бързо от първия път.

В зависимост от периода на почивка – няколко седмици до месец са достатъчни, за да се върне човек към обичайния си ритъм. Именно в това играе роля т.нар. мускулна памет. Помага ни по-бързо да се върнем във форма, след като един път сме я изградили успешно. И това не е присъщо само за генетично надарените, а за всички нас.

Снимки: karabulakastan / Pixabay.com

Какво е мускулна памет?

"Мускулна памет" е свойството на мускулните влакна да възвръщат загубените си обем и сила по-лесно, от колкото са ги натрупали в началото. Това е като да се научиш да караш колело. Веднъж научиш ли се да пазиш баланс и да въртиш педалите, независимо колко дълго след това не си се возил, винаги ще можеш бързо да си припомниш и да го подкараш без проблем.

С други думи, мускулната памет е един заслужен подарък от нашето тяло към нас – за усърдната работа, която сме положили, за да изградим желаната форма. Веднъж постигната, дори да изгубим временно възможност или мотивация да я поддържаме, ще ни е много по-лесно да си я върнем след това.

Мисъл на деня