цветно

Най-важното за мускулната памет

Снимка: karabulakastan / Pixabay.com

Всеки мъж и всяка жена във фитнес залата тренират, за да се чувстват и изглеждат по-добре. И много от тези хора се притесняват, че ако спрат да тренират за известно време, бързо ще изгубят постигнатото до момента и ще се върнат в отправна точка.

Рано или късно, на всеки фитнес ентусиаст, дори и на най-отдадения, му се налага да направи пауза от тренировките – било то заради неотложно пътуване, травма, ангажименти или нещо друго… Но дори след пауза, хората, които не се отказват от целта си и подновяват тренировките, забелязват, че всъщност влизат във форма много по-лесно и бързо от първия път.

В зависимост от периода на почивка – няколко седмици до месец са достатъчни, за да се върне човек към обичайния си ритъм. Именно в това играе роля т.нар. мускулна памет. Помага ни по-бързо да се върнем във форма, след като един път сме я изградили успешно. И това не е присъщо само за генетично надарените, а за всички нас.

Снимки: karabulakastan / Pixabay.com

Как точно работи мускулната памет?

Има клетки в тялото, които си имат ядро, има и клетки, които си нямат. Има обаче и клетки, които разполагат с повече от едно ядро. Клетеките на скелетната мускулатура са именно такива – с повече от едно ядро.
В ядрото на клетката се съдържа повечето от нейния генетичен материал (ДНК). Работата му е да регулира производството на различни химикали и да контролира различни клетъчни процеси и функции. Един вид, ядрото на клектата е нейният "мозък".

Но този миниатюрен мозък може да работи с доста ограничен набор от ифнормация и този негов лимит определя и лимита на клетката да се разраства и в колко различни процеси да участва.
В клетките на скелетната мускулатура, една от основните функции на ядрото е да съхранява ДНК материалa, който организира производството на мускулни протеини.

С тяхното производство – клетката расте.
И тъй като клетките на скелетната мускулатура имат по няколко ядра, техния потенциал за растеж е значително по-голям, в сравнение с този на други клетки в тялото. Но не е безкраен…

Всяко клетъчно ядро може да поддържа определен обем от клетката, затова, колкото повече клетката расте, толкова повече клетъчни ядра й трябват, за да продължи да расте. Проблемът е, че мускулната клетка не може да си произведе още ядра сама. Тя трябва да ги "заеме" от друг вид клетки – т.нар. стволови клетки.

Cъбития

Мисъл на деня