цветно

Най-важното за мускулната памет

Снимка: karabulakastan / Pixabay.com

Всеки мъж и всяка жена във фитнес залата тренират, за да се чувстват и изглеждат по-добре. И много от тези хора се притесняват, че ако спрат да тренират за известно време, бързо ще изгубят постигнатото до момента и ще се върнат в отправна точка.

Рано или късно, на всеки фитнес ентусиаст, дори и на най-отдадения, му се налага да направи пауза от тренировките – било то заради неотложно пътуване, травма, ангажименти или нещо друго… Но дори след пауза, хората, които не се отказват от целта си и подновяват тренировките, забелязват, че всъщност влизат във форма много по-лесно и бързо от първия път.

В зависимост от периода на почивка – няколко седмици до месец са достатъчни, за да се върне човек към обичайния си ритъм. Именно в това играе роля т.нар. мускулна памет. Помага ни по-бързо да се върнем във форма, след като един път сме я изградили успешно. И това не е присъщо само за генетично надарените, а за всички нас.

Снимки: karabulakastan / Pixabay.com

Как точно работи мускулната памет?

На стволовите клетки можем да гледаме като на суров строителен материал. Те могат да се развият в множество други клетки, според нужните на тялото. Има различни видове стволови клетки, като специално в мускулния растеж основна роля играят т.нар. сателитни клетки.

Те лежат "спящи" около мускулните клетки и се притичат на помощ, когато са нужни за възстановяването и заздравяването на разкъсаните мускулни влакна (в резултат на усилена физическа активност, като тази от тренировките, например).

Сателитните клетки се прикрепят към клетките на скелетната мускулатура и им "даряват" своето ядро. И така, мускулните клетки се сдобиват с още едно ядро, а потенциалът им за растеж и следователно – сила, се увеличава.
Именно това е начинът на тялото да се адаптира към увеличеното физическо натоваране и да изгради в отговор по-големи и силни мускули.

Cъбития

Мисъл на деня