цветно

Най-важното за мускулната памет

Снимка: karabulakastan / Pixabay.com

Всеки мъж и всяка жена във фитнес залата тренират, за да се чувстват и изглеждат по-добре. И много от тези хора се притесняват, че ако спрат да тренират за известно време, бързо ще изгубят постигнатото до момента и ще се върнат в отправна точка.

Рано или късно, на всеки фитнес ентусиаст, дори и на най-отдадения, му се налага да направи пауза от тренировките – било то заради неотложно пътуване, травма, ангажименти или нещо друго… Но дори след пауза, хората, които не се отказват от целта си и подновяват тренировките, забелязват, че всъщност влизат във форма много по-лесно и бързо от първия път.

В зависимост от периода на почивка – няколко седмици до месец са достатъчни, за да се върне човек към обичайния си ритъм. Именно в това играе роля т.нар. мускулна памет. Помага ни по-бързо да се върнем във форма, след като един път сме я изградили успешно. И това не е присъщо само за генетично надарените, а за всички нас.

Снимки: karabulakastan / Pixabay.com

Как точно работи мускулната памет?

Колкото повече тренираш, толкова повече мускулните клетки растат, а с тях расте и нуждата им от повече ядра. Които те си набавят от сателитните клетки. Но и колкото повече ядра събират в себе си, толкова по-издръжливи на натоварване стават мускулните клетки.

Точно затова е нужно непрекъснато да следиш за прогресивно натоварване в своята фитнес програма – да тренираш все по-усилено с времето, за да има стимул и тялото да става все по-силно и издръжливо, развивайки мускулните си влакна.

И тук стигаме до т.нар. мускулна памет - веднъж щом сателитна клетка е "дарила" ядрото си на мускулната, то си остава там.

Cъбития

Мисъл на деня