цветно

Неочаквани научни факти за жените и бирата

Съюз на пивоварите в България

Нови проучвания върху качествата на пивото хвърлят светлина върху ефектите от умерената консумацията на бира при жените, съобщават от Съюз на пивоварите в България.

Според изследване на Салгренската адакемия – изследователски център към Гьотеборгския университет в Швеция, две халби бира седмично допринасят за намаляване на инфарктите при жените и ги прави по-щастливи в дългосрочен план. Сходни резултати показват и изследвания на английски учени, проведени от университетите на Кембридж и Лондон и публикувани в Бритиш медикъл джърнал. 

Експертите отбелязват, че ключовият фактор за усвояване на полезните вещества в пивото е умерената употреба, а когато става въпрос за безалкохолна бира, положителните ефекти са още по-изразени. Резултатите показват, че дамите, които консумират пиво веднъж или два пъти седмично, намаляват риска от инфаркти с 30% в сравнение с тези, които пият по-големи количества, или тези, които не употребяват алкохолни напитки. Изследването е проведено в продължение на почти 50 години върху общо 1500 жени и разкрива спецификите при консумация на бира, вино и други алкохолни напитки.

Положителните заключения не са толкова изненадващи, ако се разгледат и други проучвания, изучаващи връзката между консумацията на бира и доброто настроение на жените. Учени от университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген, Германия, изследват 13 000 хранителни компонента, за да разберат дали те стимулират „системата за възнаграждение“ в мозъка и карат хората да се чувстват добре. Те откриват, че хорденинът, който се съдържа в малца и респективно в бирата, има силен ефект в тази посока. За разлика от допамина, хорденинът дори активира рецепторите по начин, който води до по-продължителен ефект върху „системата за възнаграждение“. Специалистите уточняват, че веществото е налично не само в класическата бира, но и в безалкохолните ѝ варианти. 

Научните материали свидетелстват, че темите за консумацията на пиво от жените могат да имат много интересни и дори неочаквани аспекти, отколкото е общо разпространеното разбиране. Според национално представително проучване от края на 2020 г., всяка пета българка оценява бирата като подходящо за нея питие. Изследването е проведено от агенцията за маркетингови проучвания Ипсос по поръчка на Съюза на пивоварите. Любопитни са и данните за потреблението на  пиво при дамите. Всяка втора жена у нас твърди, че пие бира поне веднъж месечно, а 35% - поне веднъж седмично.

Средната честота на консумация на пенливата напитка от нежния пол в страната възлиза на 4 пъти месечно, като според различните възрастови групи тя варира  от 3 до 5 пъти. Най-често бира пият дамите между 30-39 г. – близо 5 пъти месечно. Почти на същите нива е и консумацията на 20 – 29 годишните млади жени. Когато погледнем разпределението по региони става ясно, че през 2020 г. жените от Варна консумират бира най-често, средно 5,3 пъти месечно, следвани от Русе и Монтана - по 4,7 пъти. Засега, 19% от българките считат, че  при умерена консумация пивото е част от здравословния начин на живот

Данните и от други изследвания доказват, че представителките на нежния пол са по-умерени и отговорни консуматори, които се стремят към балансиран и здравословен начин на живот, затова се насочват към нискоалкохолни напитки като бирата. Именно поради това, все повече се засилват предпочитанията на нежния пол към безалкохолните варианти на кехлибарената напитка.

Мисъл на деня