Николо Макиавели: Политиката няма връзка с морала

  • Сподели:
Николо Макиавели: Политиката няма връзка с морала

Има един човек, който историята е запомнила като първия политически анализатор след епохата на Средновековието. Неговите трудове са му донесли печалната слава на враг на моралността. Все още се водят спорове дали той е истински патриот, или просто е неморален мошеник.

Да, става въпрос за неподражаемия Николо Макиавели - италианският философ, държавник и историк от епохата на Ренесанса, един от най-добрите политически мислители, познати на историята.

Ето 25 цитата от Макиавели, подбрани от HighViewArt.com, които евентуално биха ни помогнали да разберем по-добре света на политиката:

1. "Най-трудното положение - когато мирът е необходим, а войната неизбежна."

2. "Никой не би желал да падне само заради надеждата, че ще се намери кой да го вдигне."

3. "Обичаен недостатък на човека е, че не предвижда буря, когато времето е хубаво."

4. "Оценка за интелигентността на един владетел е да огледа хората около себе си."

5. "Хората по природа са неблагодарни, променливи, лицемерни, страхливи и сребролюбиви. Докато извличат от тебе облаги и нуждата да прибегнеш до услугите им е далече, те са ти верни и ти предлагат кръвта си, имота си, живота и децата си, но усетят ли, че тази потребност се приближава, веднага ти обръщат гръб."

6. "Не може да се разчита на приятели, които се печелят с пари, а не с величието и благородството на духа."

7. "Губи онзи, който знае какво ще стори, ако спечели. Печели онзи, който знае какво ще загуби."

8. "Делата, които са нежелани от поданиците, владетелите трябва да възлагат други да ги вършат, а тези, които са желани, да ги изпълняват сами."

9. "Една промяна неизбежно влече след себе си и друга."

10. "Жаждата за надмощие е онази, която последно угасва в човешкото сърце."

11. "И ако, разбира се, някога трябва да скриете факт с думи, направете го по такъв начин, че да не стане известно или имайте готовност за бърза защита."

12. "За ума на властимащия първо съдят по това какви хора той е допуснал до себе си; ако тези хора са предани и способни, то може винаги да сме уверени в неговата мъдрост, защото той е съумял да разпознае техните способности и да задържи тяхната преданост. Ако те не са такива, то и за владетеля ще се мисли същото, защото първия гаф той вече е извършил, избирайки си лоши помощници."

13. "Хората са по-склонни да грешат в изводите си, отколкото в наблюденията."

14. "Който желае постоянен успех, трябва да променя поведението си с времето."

15. "Който сам е добър приятел, той има добри приятели."

16. "Предприемачите са тези, които разбират, че има малка разлика между пречка и възможност и са в състояние да превърнат и двете в своя полза."

17. "Политиката няма връзка с морала."

18. "Хората имат навик да хвалят миналото и да порицават настоящето"

19. "Целта оправдава средствата."

20. "Човек не може да застави себе си да се отбие от пътя, по който досега неизменно е преуспявал."

21. "Народ, привикнал да живее под властта на владетел и благодарение на случая станал свободен, трудно може да съхрани свободата си."|

22. "У повечето републики раздорите се пораждат от безделието, което е рожба на мира; а опасността от война възвръща единението."

23. "Разликата в човешките съдби се дължи на обстоятелството, че едни желаят да притежават повече,а други да не загубят и това. което притежават."

24. "Преди всичко друго имайте власт."

25. "Нищо не е тъй обезсърчително, както да не намираш нов повод за надежда."

Николо Макиавели: Политиката няма връзка с морала

Николо̀ Макиавѐли е италиански философ, държавник и историк от епохата на Ренесанса. Дълги години е бил служител във Флорентинската Република, с дипломатически и военни отговорности. Той е основател на модерната политическа наука, и по-конкретно на политическата етика. Той също е писал комедии, карнавални песни и поезия. Снимка: divinewhirlwind.deviantart.com