Обичай себе си

  • Сподели:
Обичай себе си

Има един човек, с когото ще бъдеш до края на живота си. Дори и да имате най-големите неразбирателства, никога няма да го оставиш. Всъщност даже и да искаш да се отървеш от него, няма да успееш. Той ще бъде навсякъде с теб. Този човек си ти!

Ти самият ще бъдеш със себе си и твоето тяло до края на дните ти. Не можеш да замениш себе си с някой друг. Ти си такъв, какъвто си – уникален и единствен сам по себе си. И именно, защото ще бъдеш със самия себе си през целия живот, трябва да се обичаш.

На първо място е нужно да изпитваш най-голямата любов и уважение към себе си, а след това да я раздаваш и на другите. Ако ти се мразиш, няма как да дадеш истинска любов на околните.

Чувала съм доста хора да казват, че са ужасни, защото имат лоши навици или черта в характера. За да промениш тези недостатъци, не трябва всеки ден да се обвиняваш и да повтаряш колко лош човек си.

Напротив! Направи обратното! Приеми себе си, казвай на теб и околните колко добър си. Разпръсквай положителна енергия и ще видиш как промяната ще започне.

Когато говориш само за недостатъците си, хората започват да забелязват само тях и така те ще се размножават. Опитай се да направиш обратното. И пак повтарям, че най-важното е да приемеш себе си, за да може да те приемат и околните.

Спри да се оплакваш, защото така само влошаваш ситуацията, в която се намираш. ПРИЕМИ СЕБЕ СИ и ще забележиш как хората започват да гледат на теб по друг начин. Ще разбереш, че промяната към по-добро може да бъде приятна и лесна.

Друг доста срещан проблем е, че има хора, които не харесват външния си вид. Всеки ден застават пред огледалото и само си мислят за недостатъците. И на ден повтарят по милион пъти, че са дебели, с голям нос, уши, чело, твърде ниски, високи и т.н.

Докато продължаваш да се критикуваш, недостатъците ти ще стават още повече. Всичко идва от това, че не изпитваш любов към себе си. Ако смяташ, че си дебел – тренирай и се храни здравословно. Така организмът ще ти се отблагодари.

Ако не харесваш друга част в тялото си е крайно време да я заобичаш. Да спреш да се притесняваш от нея и ще видиш как околните няма да я забелязват. Дори може да се превърне в твой чар.

Искам да споделя нещо. Когато бях малка единият ми зъб беше крив. Чувствах се ужасно, когато настъпи моментът да сложа апаратчета. Мислех си, че повече никога няма да посмея да се усмихна.

След известно време махнах шините, защото ми беше писнало от тях, а дори въпросният зъб все още не беше станал перфектен. Има минимални недостатъци, които съм сигурна, че много малко хора забелязват.

Започнах да обичам усмивката си и сега постоянно хората ми казват, че се усмихвам прекрасно. Никога не махам този красив аксесоар от себе си и дори е едно от нещата, които най-много харесвам.

Ето как един недостатък се превърна в една от най-красивите ми черти. Всичко е въпрос на гледна точка.

Преди години не харесвах и ушите си. Смятах, че са щръкнали. Рядко вързвах косата си и ги прикривах с лента. Един ден просто ми писна от това безумно чувство. Замислих се с колко смешни неща товаря ежедневието си. Все пак ушите си бяха мои и аз никога нямаше да мога да ги заменя с други.

Недопустимо беше да се товаря с толкова негативни мисли до края на живото си. Един ден просто ги приех такива, каквито са. Започнах често да вързвам косата си без да ги прикривам с лента.

Показвах ги и не се срамувах от тях. Вече дори смятам, че главата ми е пораснала и те са станали по-малки, хаха. Има хора, които дори ми казват, че с прибрана коса съм по-красива. Всичко е въпрос на гледната точка за самия теб!

Имах вреден порок – пушех цигари. Правих жалки опити да ги откажа, но не се получаваше. Всеки път, когато запалвах цигара, обвинявах себе си защо го правя. Мислех си колко прекрасно се чувстват тези, които не пушат.

Понякога хората ми казваха колко грозно изглежда момиче с цигара в ръка. Исках да се отърва от тях. Уж обичах себе си, а причинявах толкова гнусно нещо на организма си.

Един ден просто го направих! Изпуших последните си цигари и подарих запалката на приятелка. Съвсем на шега, а оттогава мина доста време и вече сериозно не съм пушач. Отказах ги, защото ОБИЧАМ СЕБЕ СИ.

Не изпитах никакви затруднения или никотинов глад, защото промених мисленето си за този навик. Първо го приех, а след това го промених, защото УВАЖАВАМ СЕБЕ СИ.

Сега се чувствам прекрасно и най-вече успяла да се преборя с нещо уж толкова трудно, а реално много лесно и приятно.

Това са част от примерите, които мога да дам, за да ви накарам да разберете, че трябва да ОБИЧАТЕ и УВАЖАВАТЕ СЕБЕ СИ. Разберете, че вие сте един уникален човек и всеки има качества, с които може да се гордее.

Разбира се, че никой не е изцяло перфектен човек без никакви недостатъци. Ние се променяме към добро до края на живота си. Преодоляваме най-различни неща, свързани с нас самите, а след това се появяват други.

Такъв е кръговратът и така ежедневието ни става интересно. Всеки в даден момент се бори с определена лоша черта, някакъв порок или се опитва да приеме даден недостатък.

Най-важното е да приемаш себе си. Обичай тялото, ума и живота си. Ще забележиш как ще започнат и те да изпитват същото към теб. Помни – никой не е перфектен!

Давай всичко най-добро за себе си, не говори лошо за твоята визия. Изпитвай любов и към другите. След време ще забележиш как животът ти започва да се променя. И най-важното е, че ще започнеш да се чувстваш прекрасно!

Обичай и уважавай първо себе си! – казвах им аз, а те си мислеха, че това е много егоистично. Но те не разбират едно нещо. Ако те обича и уважава човек, който изпитва същото към себе си – значи чувствата са му истински.

Това означава, че наистина знае какво представляват уважението и любовта! Странно е да твърдиш, че знаеш как да обичаш другите, след като не си се научил да обичаш себе си!

Снимка: botcommunications.com