цветно

Онова райско кътче, наречено Мандрица

Заклетият пътешественик и фотограф Александър Караджов, който безспорно е един от най-добрите познавачи на Родопа планина, този път ни запознава с Мандрица.

Непознатото селце е разположено на десния бряг на Бяла река, в най-източната част на Родопите, на 19 километра южно от Ивайловград и на 2 километра западно от Луда река, която оформя българо-гръцката граница.

Мандрица е известно като единственото албанско село в България. Легендата разказва, че селото е основано през 1636 г. от трима братя християни, преселници от Албания, които били мандраджии, откъдето идва и името на селото. И днес част от възрастното население все още говори албански език.

3500 души достига населението на Мандрица в началото на XX век, като селото тогава можело да се похвали с две училища и детска градина, но за съжаление в края на миналото столетие в него остават да живеят само няколко възрастни мъже и жени.

Нещата се променят с настъпването на XXI век. През последните години се наблюдава възраждане на селото - десетки българи си купуват къщи, които възстановяват и често посещават през почивните дни. Не липсват и чужденци, които трайно се заселват в Мандрица, наслаждавайки се на мекия климат, чистия въздух и живота сред магическата природа на Родопите.

Мадрица изглежда като сюрреалистичен филмов декор със запазените си стари и просторни триетажни кирпичени или тухлени къщи, построени в характерния за този регион на България гръцки стил - бляскав представител на тракийската архитектура, която се отличава с резбовани тавани, балкони от ковано желязо и колонади. Не случайно в селото е сниман филмът "Мила от Марс".

През 2004 г. Мандрица е включена в туристическия маршрут "Културни и исторически мистерии на Източните Родопи".

Но стига сме говорили, а да разгледаме над 60 снимки, които ще ви разкрият магията на село Мандрица!

Още красиви снимки от Александър Караджов и Родопите може да видите на: alexanderkaradzhov.blogspot.bg.

Cъбития

Мисъл на деня