Ошо: Да обичаш истински

  • Сподели:
Ошо: Да обичаш истински

Какво имам предвид, когато кажа "да обичаш истински"? Имам предвид, че просто да си в присъствието на другия, внезапно те кара да се чувстваш щастлив, просто бидейки заедно, се чувстваш възторжен, просто самото присъствие осъществява нещо дълбоко в сърцето ти… нещо започва да пее в него, чувстваш се хармоничен.

Самото присъствие на другия ви помага да бъдете заедно; ставате по-лични, по-центрирани, по-заземени. Това е любовта.

Любовта не е страст, любовта не е емоция. Любовта е много дълбоко разбиране за това, че някой някак си те допълва. Някой прави от теб цялостен кръг. Присъствието на другия усилва твоето присъствие. Любовта ти дава свободата да бъдеш себе си, тя не е да притежаваш.

Затова гледай. Никога не мисли секса за любов, в противен случай ще бъдеш измамен. Бъди бдителен, а когато започнеш да чувстваш с някого, че само присъствието, чистото присъствие и нищо друго, нищо друго не е необходимо; не питаш нищо, само присъствието, просто, че другият Е, е достатъчно да те направи щастлив… нещо започва да разцъфва у теб, хиляда и един лотоса цъфтят… тогава си влюбен и тогава можеш да преминеш през трудностите, които реалността създава.

Много страдания, много тревоги – ще бъдеш в състояние да преодолееш всички тях и любовта ти ще цъфти все повече и повече, защото тези ситуации ще се превърнат в предизвикателства. А любовта ти, преодолявайки ги, ще става все по-силна и по-силна.

Любовта е вечна. Ако е там, продължава да расте и расте. Любовта не познава край, но знае какво е начало.

Ошо