Паника и панически атаки - научи повече

  • Сподели:
Паника и панически атаки - научи повече

Кой изпада в паника?

Паническите пристъпи са характеристика на паническото разстройство. Често могат да се наблюдават и при хора в стрес, както и при хора, които не изпадат в конкретно психично, тревожно разстройство, а имат дезадаптивни методи на реакции,.

Какво означава паника?

Пан идва от гревногръцки език. Пан е бил божество, получовек, полукозел, с рога и копита. Смятало се е, че закриля пасищата по полята, готите и планините като покровител на пастирите и стадата.

Също Пан съответства и на сатирите в древен Рим. Това са митични същества, които се забавляват като плашат хората. Този факт се има предвид като се описва поведенческата реакция при силен страх, наречена панически пристъп.

Предизвиква се при следните ситуации:

Паническо разстройство

Изразява се с панически пристъпи. В рамките на няколко минути се разгръщат следните симптоми: сърцебиене, ускорен пулс, изпотяване, треперене на цялото тяло, усещане за задух или недостиг на въздух, болки в гърдите, гадене или болки в корема, замаяност, виене на свят, страх от загуба на контрол или полудяване, страх от смъртта, мравучкане по крайниците, втрисания, студени тръпки.

Причини за паническото разстройство:

Биологични: понижената чувствителност към регулиращите вещества като гама-аминомаслена киселина на някои ключови структури в мозъка; стресът води до дисбаланс и отделяне на кортикостероиди.

Психологични: възникнали вътрепсихични проблеми, които предизвикват страхове, напрежение, тревожност и са останали неуспешно разрешени. Човек се чувства безпомощен, безсилен, чувства се изгубен.

Как се преодолява паническото разстройство?

Чрез психотерапия се търсят дълбоките корени на проблемите ни, скритите неосъзнати механизми, които ни карат да се държим по един или друг начин и да реагираме панически на предизвикателствата в живота ни.

Още от автора:

Книга "Как да управляваме емоциите си"

Медитация 16: За чудеса

Медитация НЛП 21: За щастие

Медитация 26: За самочувствие

Медитация 18: За вътрешни ресурси