цветно

Парите разказват

Днес използваме все по-рядко пари в брой. Плащаме с карти, с телефоните си, с ваучери, електронно. Почти не се вглеждаме в ликовете, в детайлите, в подробностите, изобразени на тях.

А всъщност образите върху парите разказват любопитни истории. Всеки един образ има своя принос за България и неслучайно стои там.

Монета от 1 лева

На монетата с номинал един лев е отпечатан ликът на свети Иван Рилски. Той е най-почитаният български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ.

Патрон и основател е на най-големия манастир в България – Рилския манастир. Още приживе е наричан "земен ангел" и "небесен жител"

След като приема монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, по-късно в село Добърско в южното подножие на Рила. Малко след това основава Рилския манастир, където извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести.

Вижте какво разказват образите върху банкнотите:

Автор: Рада Колева

Банкнота от 2 лева

На лицевата страна на банкнотата от 2 лева е изобразен Паисий Хилендарски, народен будител и духовник. Той е автора на "История славянобългарска".

В труда си той представя своите идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ. Заради това е сочен като основоположник на Българското възраждане.

Канонизиран е за светец от Българската православна църква през 1962 година.

Cъбития

Мисъл на деня