Петър Дънов: Любовта изисква подвиг, смелост и решителност!

  • Сподели:
Петър Дънов: Любовта изисква подвиг, смелост и решителност!

Като се съберат мъж и жена да живеят заедно, единият от тях трябва да бъде учител, а другият – ученик.

Не се борете за първенство. Ако мъжът има вибрации, които могат да повдигнат ума на жената, тя да му даде място на учител, да не казва: "Аз не обичам да се подчинявам!"

Да се подчиняваш, значи да възприемаш енергията и да я обработваш. Това е култура!

От голямо значение е какъв човек те обича. Ако те обича обикновен човек, и ти ще станеш обикновен. Ако те обича талантлив човек, ще станеш талантлив. Ако те обича гениален, ще станеш гениален.

Ако мъж и жена се обичат, тях в божествения свят вече са ги оженили, независимо от това, дали тук имат някакъв документ или не. За невидимия свят е важно как ще устои човек на любовта си, ще я запази ли докрай, или след година-две ще я загуби.

Да обичаш един човек, аз разбирам да не допуснеш в ума си нито една мисъл против него и да държиш образа му също тъй свещен, както твоя образ. Това е максима. Който може, така трябва да обича.

Любовта изключва всякакво насилие. Тя действа между хората само тогава, когато те вършат всичко доброволно. Всеки човек има желание да бъде свободен, сам да пожелае да направи нещо за своя ближен. Заставите ли го насила да направи добро на някого, той веднага ще ви се противопостави.

Любовта е вечният стремеж на две души. Престъпността е в невежеството, че искаме да сложим любовта в окови.

Любовта не се изисква. Който иска любов, той няма любов в себе си.

Смисълът на живота се състои в това, да намериш онзи, който те обича, и когото ти да обичаш.

Ако един ден хората престанат да се обичат, животът ще престане. Благодарете, че се обичат хората. В какъвто и смисъл да съществува любовта, тя носи живот в себе си.

Дайте свобода на човека, ако искате да ви обича. Мисли за този момент, в който любовта ти се усмихва. Ако мислиш за бъдещето – ще страдаш.

Любовта изисква подвиг, смелост и решителност!

Учителят Петър Дънов