Програмата за щастие на Дейл Карнеги

  • Сподели:
Програмата за щастие на Дейл Карнеги

1. Именно днес аз ще бъда щастлив. Това означава, че ще се ръководя от думите на Ейбрахам Линкълн, който е казал, че "Повечето хора са щастливи толкова, колкото са пълни с решимост да бъдат щастливи". Щастието е заключено вътре в нас, то не е резултат от външни обстоятелства.

2. Именно днес аз ще се постарая да се приспособя към този живот, който ме обкръжава, а няма да се опитвам да приспособя всичко към моите желания. Ще приема моето семейство, моята работа и обстоятелствата на моя живот такива, каквито са и ще се постарая да се приспособя към тях.

3. Именно днес аз ще се погрижа за своя организъм. Ще направя гимнастика, т.е. ще се погрижа за тялото си, правилно ще се храня, ще се постарая да не пренасям вреда на своето здраве и да не го пренебрегвам, за да стане моят организъм идеална машина за изпълнение на моите изисквания.

4. Именно днес аз ще се постарая да отделя внимание на развитието на своя разум. Ще изуча нещо полезно. Няма да бъда умствен лентяй. Ще прочета това, което изисква усилия, размисъл и съсредоточаване.

5. Именно днес ще се заема с нравственото самоутвърждаване. За това разчитам да осъществя три неща: ще направя за някога нещо полезно, но така, че той да не знае, ще направя поне две неща, които не ми се иска да правя – просто за упражнение.

6. Ще се постарая да изглеждам колко се може по-добре. По възможност ще облека това, което най-много ми отива, ще разговарям с тих глас, ще се държа любезно, ще бъда щедър на похвали, ще се постарая да не критикувам да нямам претенции към никого и да не се опитвам никога да управлявам или да се превъзпитавам.

7. Именно днес аз ще се постарая да живея само за днешния ден, няма да се стремя да решавам проблемите на целия си живот наведнъж. В продължение на дванадесет часа ще мога да правя такива неща, които биха ме хвърлили в ужас, ако би ми се наложило да се занимавам цял живот.

8. Именно днес аз ще набележа програма за своите работи. Ще си запиша какво имам намерение да направя всеки час. Възможно е да не мога да следя точно тази програма, но ще я съставя. Това ще ме избави от две злини – прибързаност и нерешителност.

9. Именно днес ще прекарам половин час в спокойствие самота и ще се постарая да се отпусна.

10. Именно днес няма да се страхувам и особено няма да се страхувам да бъда щастлив, да се наслаждавам на красотата, обичам и да вярвам, че онези, които обичам, ме обичат.

С кое правило ще започнете?

Дейл Карнеги, из книгата "Как да преодолеем чувството за безпокойство"

Източник: Danieltroev.com