цветно

Синият град на Мароко

Обичате ли синия цвят? Предлагаме ви приятна разходка из един страхотен син град, който си заслушава да се види. Шефшауен е град в северозападната част на Мароко. Името Chef Chaouen идва от формата на планинските върхове над града, които изглеждат като два рога (chaoua) на коза (chef).

Градът е основан през 1471 г. като малка крепост, която продължава да съществува и до днес. Той е известен със своите сини къщи и сгради - традиция, която идва от бившето еврейско население на града.

През 1492 г. е имало вълна от мюсюлмански и еврейски бежанци, които наводнили Мароко. Те дават на града андалуски архитектурен стил, включително керемидени покриви, висящи балкони и дворове. Всичко струпано в красив син тесен лабиринт - като град с калдъръмени улици.

Шефшауен или Шауен, както той често е наричан от мароканци е търсена туристическа дестинация, заради близостта си с град Танжер. Също така се посещава и с цел пазаруване, заради многото местни занаяти, които не могат да бъдат открити на други места в Мароко - например специфични вълнени облекла и тъкани одеяла. Козето сирене също е популярно.

Шефшауен е и център за производство на хашиш. Не се съгласявайте, ако съмнителни хора и фалшиви водачи предложат да ви продадат или да ви покажат къде се отглежда. Въпреки че ще видите местните жители да пушат далеч от обществото, избягвайте подобни увещавания, тъй като може да бъдете арестувани.

Мисъл на деня